Logga in

Asiatiskt konsthantverk

Asiatiskt konsthantverk

Liksom inom flertalet internationella föremålsområden ligger Uppsala Auktionskammare i framkant inom det asiatiska segmentet, och i synnerhet det kinesiska. Vi insåg snabbt när priserna började stiga att vi måste ta tillvara våra kunders intressen och inrikta oss på denna marknad.

Våra Asian Sales (asiatiska auktioner) har sedan våren 2014 varit de i särklass största asiatiska auktionerna värdemässigt i Norden någonsin. Sammanlagt har vi sålt asiatiska objekt, mestadels från Kina, för över 100 miljoner kronor. Däribland finner vi såväl det högst betalda kinesiska föremålet som någonsin sålts i Sverige, The Nobel ’Red Dragon’ dish, för 10.045.000 kr, liksom det högst betalda kinesiska bronsföremålet, en förgylld Bodhisattva, såld för 6.615.000 kr.

Våra intensiva marknadsföringsinsatser inom området har gett oss en mycket bred kundbas av köpare i framför allt Kina, men även i Europa och i USA. Uppsala Auktionskammare ställer regelbundet ut på de stora antikmässorna i Hong Kong och Beijing. Nya kunder strömmar hela tiden till våra auktioner som blivit kända över hela världen. För att underlätta för våra kinesiska kunder bistår vi med kinesisk personal som talar mandarin under våra visningar och auktioner. Uppsala Auktionskammare är det enda svenska auktionshus som trycker en separat asiatisk katalog och håller särskilda auktioner, Asian Sales, för asiatisk konst och konsthantverk. Dessa auktioner är en del av våra Internationella Kvalitetsauktioner.

Kinesiskt porslin och konsthantverk kan vara svårbedömt genom att man under århundradena har använt samma tillverkningstekniker och märkningar. Detta innebär att exempelvis ett fat som tillverkats på 1800-talet kan bära exempelvis en 1500-talsmärkning. Proveniens, föremålens ursprung och bakgrund, spelar stor roll för prisbilden och Uppsala Auktionskammare har sålt många föremål från välkända, äldre svenska samlingar.

Till vår hjälp vid bedömningar och värderingar av kinesiskt porslin och asiatiskt konsthantverk har vi ett antal internationella externa experter som besöker oss vid ett flertal tillfällen varje auktionssäsong. Efterfrågan är stor på föremål med periodmärken, föremål av jade, äldre bronsföremål, buddhor, porslin, glasmålningar och bildrullar för att nämna några exempel.

Våra kinesiska kunder, oavsett om de bor i Kina eller i någon annan del av världen, efterfrågar främst sådana föremål som är tillverkade för den kinesiska marknaden, så kallad ”Chinese taste”.

Marknaden för kinesiskt porslin och asiatiskt konsthantverk är fortsatt mycket stark och våra köpstarka internationella kunder söker nya kinesiska skatter. Inlämning pågår nu!


Vi bistår er gärna med kostnadsfri värdering och rådgivning,
k
ontakta någon av våra experter direkt

Charlotte Widenfelt
Tel: 0709-72 32 82
widenfelt@uppsalaauktion.se
Knut Knutson
Tel: 0708-12 12 27
mail@uppsalaauktion.se

Toppnoteringar i urval

 • The Nobel Dragon Dish. Period: Qianlong mark and period.
  Lot sold: 10.045.000 SEK
 • A magnificent large and extremely rare dated 15th century gilt bronze figure of Bodhisattva Manjusri. Period: Ming dynasty, Zheng-tong period 1436 to 1449. Lot sold: 6.600.000 SEK.
 • An impressive Sino-Tibetan gilt bronze figure of Vajrapani.
  Lot sold: 3.185.000 SEK
 • An important and extremely rare blue and white basin
  Lot sold: 3.065.000 SEK
 • A rare Ming yellow-ground dish, Hongzhi mark and period.
  Lot sold: 2.940.000 SEK
 • A Chinese Archiastic Zhong Bronze Bell.
  Lot sold: 2.080.000 SEK
 • A Fine and Extremely Rare Ruby Ground vase. Period: Jiaqing seal mark and of the period.
  Lot sold: 1.850.00 SEK
 • A set of four Imperial yellow silk banners. Period: Qianlong.
  Lot sold: 1.715.000 SEK
 • A painting by Qi Baishi (1864‑1957). Signed and with dedication, two red seals of the artist.
  Lot sold: 1.350.000 SEK
 • A fine Eastern Tibetan or Tibeto-Chinese Thangka. Period: Late 18th century / ca 1800.
  Lot sold: 1.600.000 SEK

Vad kan ditt föremål vara värt?
Ta reda på det här