The Nobel Dragon Dish
Period: Qianlong mark and period.
Sålt för 10 miljoner kr
Föremålsområde:
Liksom inom flertalet internationella föremålsområden ligger Uppsala Auktionskammare i framkant inom det asiatiska segmentet, och i synnerhet det kinesiska. Vi insåg snabbt när priserna började stiga att vi måste ta tillvara våra kunders intressen och inrikta oss på denna marknad.
Våra Asian Sales (asiatiska auktioner) har sedan våren 2014 varit de i särklass största asiatiska auktionerna värdemässigt i Norden någonsin. Sammanlagt har vi sålt asiatiska objekt, mestadels från Kina, för över 300 miljoner kronor. Däribland finner vi såväl det högst betalade kinesiska föremålet som någonsin sålts i Sverige, The Nobel ’Red Dragon’ dish, för 10 miljoner kr, liksom det högst betalade kinesiska bronsföremålet, en förgylld Bodhisattva, såld för 6,6 miljoner kr.
Våra intensiva marknadsföringsinsatser inom området har gett oss en mycket bred kundbas av köpare i framför allt Kina, men även i Europa och i USA. Uppsala Auktionskammare ställer regelbundet ut på de stora antikmässorna i Hong Kong och Beijing. Nya kunder strömmar hela tiden till våra auktioner som blivit kända över hela världen. För att underlätta för våra kinesiska kunder bistår vi med kinesisk personal som talar mandarin under våra visningar och auktioner. Uppsala Auktionskammare producerar en separat asiatisk katalog och håller särskilda auktioner, Asian Sales, för asiatisk konst och konsthantverk. Dessa auktioner är en del av våra Internationella Kvalitetsauktioner.
Kinesiskt porslin och konsthantverk kan vara svårbedömt genom att man under århundradena har använt samma tillverkningstekniker och märkningar. Detta innebär att exempelvis ett fat som tillverkats på 1800-talet kan bära exempelvis en 1500-talsmärkning. Proveniens, föremålens ursprung och bakgrund, spelar stor roll för prisbilden och Uppsala Auktionskammare har sålt många föremål från välkända, äldre svenska samlingar.
Till vår hjälp vid bedömningar och värderingar av kinesiskt porslin och asiatiskt konsthantverk har vi ett antal internationella externa experter som besöker oss vid ett flertal tillfällen varje auktionssäsong. Efterfrågan är stor på föremål med periodmärken, föremål av jade, äldre bronsföremål, buddhor, porslin, glasmålningar och bildrullar för att nämna några exempel.
Våra kinesiska kunder, oavsett om de bor i Kina eller i någon annan del av världen, efterfrågar främst sådana föremål som är tillverkade för den kinesiska marknaden, så kallad ”Chinese taste”.
Marknaden för kinesiskt porslin och asiatiskt konsthantverk är fortsatt mycket stark och våra köpstarka internationella kunder söker nya kinesiska skatter. Inlämning pågår nu!
I Sverige grundades år 1929 ”Kinaklubben”, en grupp bestående av samlare och kännare av kinesisk konst och konsthantverk. Centralgestalt i klubben var den svenske kronprinsen, senare kung Gustaf VI Adolf. Föremål med proveniens från kinaklubbens medlemmar har kommit att bli mycket eftertraktade av våra internationella köpare.
Till vår kommande Asian sale söker vi nu föremål med proveniens från:
Johan Gunnar Andersson, Osvald Sirén, Carl Kempe, Johannes Hellner, Holger Lauritzén, Gustaf Lindberg, Sigurd Versteegh, Nils Palmgren, Axel Lagrelius, Orvar Karlbeck, Hans Öström och bröderna E. och R. Hultmark.
Har du kinesiskt porslin eller asiatiskt konsthantverk som du vill sälja?
Ta chansen och sälj på vår kommande Internationella Kvalitetsauktion. Våra auktionsnoteringar visar att vårt sätt att arbeta med kvalitetsauktioner banar väg för framgång.
Våra experter bistår er gärna med en kostnadsfri och förutsättningslös värdering. Kontakta våra experter direkt, fyll i onlineformuläret eller skicka bilder på dina föremål till mail@uppsalaauktion.se.