Logga in

Föremålsområde:

Klassisk svensk konst


Uppsala Auktionskammare har genomfört ett flertal försäljningar av klassisk svensk konst med toppnoteringar som resultat. Våra köpstarka kunder söker ständigt nya konstverk av de svenska sekelskiftesmästarna.

Under 1800-talet ändrade måleriet till viss del karaktär gentemot tidigare. En växande borgarklass sökte konst att pryda sina hem med och det ledde till en blomstrande konstmarknad med flera olika konstskolor, rörelser och stilar. Därmed finns det mycket konst som håller hög kvalitet från denna period.

Det var även under den här tiden som det svenska måleriet utvecklade sin särart. Under slutet av seklet blev det nordiska ljuset ett begrepp och kring sekelskiftet hade ABC-konstnärerna (Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson) en framträdande roll. Uppsala Auktionskammare har genom åren fått förtroendet att försälja ett flertal mycket högklassiga konstverk av ABC-konstnärerna. Andra efterfrågade konstnärsnamn som speglar olika konstnärliga strömningar är August Strindberg, Ivan Aguéli, Ernst Josephson och Carl Fredrik Hill.

Området svensk klassisk skulptur omfattar i princip alla skulpturer som är tillverkade fram till och med sekelskiftet 1800/1900. Främst efterfrågas signerade dekorativa skulpturer av kända konstnärer och skulptörer. Äldre osignerade och dekorativa skulpturer kan också betinga höga värden och är ofta internationellt efterfrågade. Dyrast på auktion blir ofta skulpturer i materialen brons och marmor.

Uppsala Auktionskammare har under åren nått höga noteringar på skulpturer av Carl Milles, Christian Berg och Per Hasselberg. Efterfrågan på dekorativa och högklassiga skulpturer har under senaste decenniet ökat markant och konstformen är idag mycket populär för konstsamlare och inredare världen över.

Försäljning av dyrbarare klassisk svensk konst & skulptur sker vid vår Klassiska auktion, en del av vår Internationella Kvalitetsauktion.


Fri värdering, rådgivning & hembesök

Har du klassisk Svensk konst som du vill sälja?

Ta chansen och sälja på våra kommande Kvalitetsauktioner. Våra auktionsnoteringar visar att vårt sätt att arbeta med kvalitetsauktioner banar väg för framgång.

Våra experter bistår er gärna med en kostnadsfri och förutsättningslös värdering. Kontakta våra experter direkt, besök våra kontor eller skicka bilder på dina föremål till mail@uppsalaauktion.se.

Kontakta

Julia Unge Sörling

Intendent

Tel: 018-18 35 08
Mobil: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Cronje van Walleghem

Vice VD, förste intendent

Tel: 018-18 35 15
Mobil: 0705-12 12 29
walleghem@uppsalaauktion.se

Toppnoteringar i urval