Logga in

Rysk konst & Ryskt konsthantverk

Rysk konst & Ryskt konsthantverk

Rysk konst har under de senaste två decennierna framträtt som den mest expansiva och eftertraktade konstmarknaden. Den ryska konstmarknaden har under det senaste decenniet framträtt som en av de mest expansiva och eftertraktade. Av historiska skäl har en stor del av detta kulturarv skingrats över världen, inte minst till Sverige.

Uppsala Auktionskammare har sedan den så kallade “ryska vågens” början på konst och antikmarknaden vid tidigt 2000-tal varit det främsta och största auktionshuset i Norden för försäljning av rysk konst och ryskt konsthantverk.

Genom vårt samarbete med internationellt erkända experter besitter vi en unik kompetens inom det ryska området. Denna kompetens har gett oss en mycket god renommé hos vår utländska kundbas med återkommande kunder i främst Ryssland men också i hela Europa och USA. Som exempel på vår väletablerade position på den internationella konstmarknaden är 2006 och 2009 års ryska auktioner då vi fick förtroendet att sälja föremål direkt ur engelskboende tsarättlingen prinsessan Olga Romanoffs ägor.

Vi har under årens lopp uppnått många miljonnoteringar och även åttasiffriga belopp för rysk konst, som exempel kan nämnas verk av Ivan Aivazovsky, Alexei Petrovich Bogoliubov, Ivan Ivanovich Shishkin och Nikolaj Petrovich Bogdanov-Belsky m.fl.

När det gäller silver- och guldsmide, ikoner samt smycken är det framförallt Fabergé, Rückert, Sazikov, Chlebnikov som efterfrågas. När det kommer till ryskt porslin och glasföremål är de föremål som tillverkats under 1800-talets andra hälft från Kejserliga porslins- och glasmanufakturerna, dessa är mycket eftertraktade vid våra auktioner. En kombination av hög hantverksmässig kvalitet och formspråk som upplevs som typiskt ryska efterfrågas starkt oavsett material och tillverkningsteknik.

Uppsala Auktionskammare har byggt upp en bred och köpstark internationell kundkrets som uppskattar vår tillförlitlighet, expertis och det personliga bemötandet. Vi har under årens lopp uppnått många miljon- och toppnoteringar inom området ryskt silver, smycken, ikoner och konsthantverk.


Våra köpstarka internationella köpare söker verk av t.ex.
I.K. Aivazovsky, N. Bogdanov-Belsky, A.P. Bogoliubov, I.I. Shishkin, P.P. Vereshchagin, K.Ye. Makovsky, N.Ye. Sverchkov, J.S. von Klever, Z.Ye. Serebriakova, M.K. Klodt, S. Zukowski, I.Ye. Repin, F.V. Sychkov, F.A. Maliavin, A.Ye. Arkhipov, V.L. Borovikovsky, S.I. Svetoslavsky, A.A. Kharlamov, H.I. Siemiradski, I.I. Sokolov, V.A. Serov, I.I. Levitan, N.A. Sergeev, L.O. Pasternak, K.A. Korovin, L.F. Lagorio, L.S. Bakst, N.S. Goncharova, I.I. Brodsky


Vi bistår er gärna med kostnadsfri värdering och rådgivning,
k
ontakta någon av våra experter direkt

Magnus Bexhed
Tel: 018-18 35 16
bexhed@uppsalaauktion.se
Cronje van Walleghem
Tel: 018-18 35 15
walleghem@uppsalaauktion.se

Toppnoteringar i urval

 • I. K. Aivazovsky (1817-1900). Egeiska eskadern öster om Kreta i Medelhavet.
  Såld för 13,8 miljoner.
 • I. K. Aivazovsky (1817-1900). The Battle of Bomarsund.
  Såld för 9,3 miljoner kr.
 • I.I. Shishkin (1832-1898). Forest clearing, Meriküla.
  Såld för 6,6 miljoner kr.
 • A.P. Bogoliubov (1824-1896). Odessas hamn.
  Såld för 5,4 miljoner kr.
 • P.P. Vereshchagin (1836-1886). Vy från Moskva - Kreml.
  Såld för 5,2 miljoner kr.
 • V.A. Serov (1865-1911). Taras Bulba och hans söner.
  Såld för 5 miljoner kr.
 • I.Ye. Repin (1844-1930). "Gopak (Hopak - Saparoschernas dans)".
  Såld för 4,9 miljoner kr.
 • Prakturnor, ett par. Kejserliga porslinsfabriken i S:t Petersburg.
  Sålda för 9 miljoner kr.
 • Bordsur, Firma Karl Fabergé, S:t Petersburg 1908-1917, verkmästare Henrik Wigström.
  Såld för 10 miljoner kr.
 • Dosa med lock, Firma Karl Fabergé, S:t Petersburg 1908-1917, verkmästare Henrik Wigström.
  Såld för 3,6 miljoner kr
 • Bordsur, Firma Karl Fabergé, S:t Petersburg 1908-1917, verkmästare Henrik Wigström.
  Såld för 1,4 miljoner kr

Vad kan ditt konstverk vara värt?
Ta reda på det här