Logga in

Nils Dardel (1888‑1943)

”En katt över vägen”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 9 – 12 November 2021


Nr. 313 Nils Dardel (1888‑1943). ”En katt över vägen”. Signerad och daterad Dardel 1919. Akvarell på papper, 50 x 37,5 cm.

Uppsala Auktionskammare tackar Erik Näslund för värdefull information vid katalogisering.

UTROP

800.000 – 1.000.000 SEK
€ 80.000 – 100.000

PROVENIENS

Fru Märta Grad (1901‑1990), Smedjebacken.
Därefter genom arv till nuvarande ägare.

LITTERATUR

Karl Asplund, Nils Dardel I. Ungdomstiden, 1957, omnämnd s. 152.


Fokus

”En katt över vägen” – ett återupptäckt mästerverk av Nils Dardel

Året 1919 representerar en synnerligen omvälvande och känslosam period i Nils Dardels liv. Auktionens akvarell ”En katt över vägen” är ett återupptäckt mästerverk som aldrig tidigare bjudits ut till försäljning eller visats för den allmänna publiken. Akvarellen utgör ett ypperligt exempel på Dardels utsökta måleri från höjdpunkten av hans karriär, tillkommen under en central period när flera av Dardels mest uppmärksammade och hyllade verk skapas. Stilmässigt intar Dardel under det förra seklets inledande decennier en särställning med sitt eleganta måleri präglat av symbolladdade och emotionellt starka motiv. Att träda in i Dardels fantasifulla värld är som att förflyttas till en annan tid och rum. Här blandas spännande intriger, dekadens och mondäna människor med exotiska landskap och djur från fjärran länder, präglade av känslor som ibland till och med är större än livet självt. Så har Nils Dardel också gått till historien som en av våra märkvärdigaste konstnärer genom vilken förändringens vindar svepte in på den svenska konstscenen. 

Det var tillsammans med vännen Rolf de Maré som Nils Dardel på nyårsdagen år 1917 begav sig iväg på en resa som ursprungligen var tänkt att gå till Amerika och därefter tillbaka till hemlandet. Som så många andra längtade de båda ut i världen, krigsåren med stängda gränser hade naturligtvis präglats av en tristess som behövde botas med nya äventyr. Rolf de Maré var vid tiden världsvan, han hade redan rest två gånger runt jorden men för Dardel innebar detta många nya intryck och impulser. Efter knappa två veckor anlände de till New York och fortsatte sedan till andra amerikanska storstäder, tiden i USA bjöd på härliga nöjen där teatrar, operor, baletter och spännande möten öppnade dörrarna till en ny värld. När USA så kom att bryta de diplomatiska förbindelserna med Tyskland ändrades planerna för hemresan, en färd tillbaka över Atlanten blev omöjlig och istället fick de ta vägen från San Francisco och över Stilla havet. I april var de framme i Yokohama och Japan kom så att utgöra ett nytt kapitel av genomgripande betydelse i Nils Dardels liv.

Nils Dardel i Tokyo 1917 © Riksarkivet, Thora Dardel Hamiltons arkiv 4 ab:3
Nils Dardel i Tokyo 1917 © Riksarkivet, Thora Dardel Hamiltons arkiv 4 ab:3

I Tokyo besökte de snart den svenska legationen vilken leddes av minister Gustaf Wallenberg. I den Wallenbergska familjens gästfria hem samlades den svenska kolonien och gästerna blev omedelbart inbjudna att delta i den kejserliga körsbärsfesten. Herr Wallenberg befann sig vid tiden i Kina men hans hustru och deras tjugoettåriga dotter Nita blev snart goda vänner och Dardel beslutade sig för att stanna i Japan när de Maré efter någon månad reste hem till Sverige. Till den vackra, blonda och strålande skönheten Nita hade Dardel förlorat sitt hjärta och så en dag var de hemligt förlovade. Fru Wallenberg som snabbt tagit Dardel till sig var förtjust men envoyén var ännu inte tillfrågad. Det nyförälskade paret planerade dock för sin framtid tillsammans, hos en fotograf lät de sig förevigas i förlovningsbilder och de lär till och med ha inhandlat kläder till önskade framtida barn. Månaderna i Japan blev också av stor betydelse för Dardel rent konstnärligt, i den japanska måleriska traditionen fann han inspiration och influenser som skulle prägla hans måleri under de kommande månaderna. Vistelsen i Japan kom så efter något halvår att lida mot sitt slut och det beslutades att hemresan skulle ske med Transsibiriska expressen till Petrodrag. Resan blev en mardrömslik upplevelse som Dardel därefter skildrade i en dramatisk målning. 

Väl hemma väntade så en spänd tid för det hemligt förlovade paret, ministern hade från olika håll fått propåer om Dardel och dennes leverne vilket gjorde honom tveksam till hans lämplighet som dotterns make. En väntetid bestämdes och under tiden blomstrade Dardels konstnärskap, flertalet betydelsefulla utställningar genomfördes där hans måleri blev en representant för den nya tidens sensationella och banbrytande modernistiska måleri. Kärlekssagan mellan Nita och Nils kom så att få ett mycket dramatiskt och hjärtskärande slut då ministern kallade Dardel till ett möte för att på ett abrupt sätt avsluta deras förhållande. Naturligtvis fick detta stora konsekvenser för Dardel som isolerade sig från familjen på landet och kanaliserade sina olyckliga känslor genom ett intensivt målande. Hans syskon blev oroliga och bestämde efter en tid att besöka honom, om vilket det står att läsa i Karl Asplunds biografi om Dardel, SAK:s publikation LXVI, del I, 1957, s. 152: ”De fann honom helt lugn och sansad, ivrigt sysselsatt med akvareller. Enligt deras uppgift var det inte mindre än åtta stycken stora saker som nu kommit till i våldsamt tempo. Och vilka akvareller. Fröken von Dardel erinrar sig ”Utan pardon”, ”Trappan”, ”Dödens husarer” och ”En katt över vägen”, vilken jag senare icke kunnat återfinna. Den viktiga ”Exekutionen” fick han också uppslaget till här. Dessa upprivna saker vittnar om hans stämning av bister, nästan kuslig självrannsakan, de onda makterna stod honom nära in på livet och han motade dem med sin egen hälsobot, ett forcerat arbete.”

Auktionens återupptäckta akvarell är den ovan nämnda ”En katt över vägen”. Här briljerar Dardel med sin träffande känsla i en dynamisk komposition där influenserna av den japanska konsten är tydlig. I ett prunkande grönt landskap, skildrat med en pointillistisk metod, sänker sig det böljande trädets grenar ner över en väg som leder in i grönskan bakom trädet. I grenarna klättrar två apor där den ena sträcker sig ner mot kvinnan som står vänd med ryggen mot betraktaren, en annan apa är på väg att klättra upp till den eleganta mannen som står bekvämt lutad mot trädets stam – konstnären själv. I gräset sitter ett litet barn, iklädd en lysande röd dräkt och luktar förnöjt på en lika lysande röd blomma och på vägen möter vi ytterligare en mansfigur, en något svävande karaktär, iklädd en svart kostym. Över vägen vandrar den svarta katten. Är detta måhända konstnärens egen skildring av förlusten av den framtida familj han drömt om men som han aldrig skall få? Svaren och tolkningarna till Dardels scener får vi sällan, istället blir vi uppmuntrade till fria fantasier. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information