Logga in

Lorens Pasch d.ä. (1702‑1766)

Tvillingarna Johanna Maria och Nils von Rosenstein som barn


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 8-10 december 2021


Nr. 38 Lorens Pasch d.ä. (1702‑1766). Tvillingarna Johanna Maria och Nils von Rosenstein som barn. Olja på duk, 88 x 82 cm.

Sannolikt utförd 1755.

Målningen finns registrerad i Svenska Porträttarkivet, SPA 1923:279.

Bär etikett i nedre höger hörn: ”Johanna Maria von Rosenstein och Nils von Rosenstein. Födda d 12 dec 1752. Hon dog 1766.”

Johanna Maria och Nils von Rosenstein var barn till medicinprofessorn Nils Rosén, adlad von Rosenstein och Anna Christina von Hermansson.

Nils von Rosenstein (1752‑1824) var en svensk ämbetsman och filosof. Han var under åren 1786-1824 Svenska Akademiens första ständige sekreterare och med tiden utnämnd till kommendör av Nordstjärneorden.

UTROP

100.000 – 150.000 SEK
€ 10.000 – 15.000

PROVENIENS

Familjen Tersmeden, Hessle herrgård, Örsundsbro.


Fokus

Lorens Pasch d.ä. och de näpna syskonen von Rosenstein

Den konstnärliga ådran tycks ha funnits hos de flesta medlemmarna i familjen Pasch. Målaryrket fördes vidare från generation till generation och konstnärsnamnet Pasch förknippar vi i Sverige med 1700-talets främsta porträttmålare. 

Lorens Pasch den äldre var son till dekorations- och hovmålaren Danckwardt Pasch från Lübeck och gick i lära hos fadern. Som tolvåring blev han elev i David von Kraffts ateljé i Stockholm. Kraffts ateljé samlade de flesta av tidens porträttmålare så som Johan David Schwartz, Georg Engelhard Schröder, Olof Arenius, Johan Henrik Scheffel och Gustaf Lundberg och där kunde Pasch inhämta intryck och inspiration i sin utveckling. Utlandet lockade sedan med vidare möjligheter och han reste till London. I London fanns hans landsmän Michael Dahl och Hans Hysing som kunde introducera honom i konstnärskretsarna  och så kom han i kontakt med William Hogarth, Peter Lely och Godfrey Knellers måleri. Rokokon med rötter i Frankrike gjorde sitt intåg i Sverige under 1720-talet. Pasch återvände till Stockholm 1728 fylld av intryck och blev en av de som introducerade rokokon i Sverige. Adeln och även en del borgare skulle porträtteras och Pasch fick en strålande karriär. Ytterligare avtryck gjorde han i sin roll som far och lärare till Lorens Pasch den yngre och Ulrica Pasch, som också de blev framstående porträttkonstnärer. I Ord och Bild från 1916 beskriver G.M. Silfverstolpe att Pasch den äldre ”skapat några av de vackraste porträtt vi äga från övergången mellan barock och rokoko, verk av en lyriskt, måleriskt hållning, engelskt stilbestämda men ändock av en omisskännelig nordisk karaktär”. 

I auktionens charmiga porträtt har Lorens Pasch d.ä. porträtterat tvillingarna Johanna Maria och Nils von Rosenstein, barn till medicinprofessorn Nils Rosén, adlad von Rosenstein och Anna Christina von Hermansson. Enligt den lilla etiketten i nedre höger hörn får vi veta deras namn och att de föddes den 12 december 1752. Johanna Maria dog som fjortonåring, men brodern Nils (1752-1824) skulle bli både ämbetsman och filosof. Vid ett års ålder skrevs han in vid Uppsala Universitet och skulle senare arbeta som kanslist och ambassadsekreterare i Paris. Han ingick i kungens följe under Gustav III:s italienska resa och var hela sitt liv trogen upplysningsfilosofin och brevväxlade med bland andra Madame de Staël. Han var under åren 1786‑1824 Svenska Akademiens första ständige sekreterare och blev med tiden utnämnd till kommendör av Nordstjärneorden. Iklädda silvergrå klädedräkter och mössor sitter syskonen med en rosa rosengirlang som knyter dem samman. I det näpna porträttet av dessa fyraåringar ger Pasch oss ett stycke av 1700-talets porträttkonst när det griper tag i oss och det är som allra bäst. I sammanhanget är det kul att nämna att vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion den 7-10 juni 2017 bjöds ett porträtt ut föreställande Nils von Rosenstein i vuxen ålder, utfört av Lorens Pasch d.y. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information