Logga in

Jens Fänge (född 1965)

”Burning the Days”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 18-19 november 2020


Nr. 511 Jens Fänge (född 1965). ”Burning the Days”. Assemblage med olja, vinylfärg och tyg på pannå, 178 x 116 cm.

Utförd år 2017.

UTROP

300.000 – 500.000 SEK
€ 29.000 – 48.000

PROVENIENS

Galleri Magnus Karlsson, Stockholm.
Svensk privatsamling, förvärvad från ovanstående.

UTSTÄLLD

Bonniers Konsthall, Stockholm, ”Jens Fänge – Drömmarna”, 7 februari-1 april 2018.


Fokus

Ett fängslande mästerverk ur Jens Fänges drömska och gåtfulla bildvärld

När man träder in i Jens Fänges bildvärld lämnar man den vanliga världen bakom sig. När dörrarna öppnades till hans stora retrospektiva utställning för ett par år sedan bjöds besökarna till ett alldeles särskilt fantasifullt universum. En mäktig scenografi, likt en teaterkuliss, där publiken blev en del av ett storslaget allkonstverk. Skickligt lotsade av regissörens varsamma hand som med utsökt fingertoppskänsla visade vägen vidare genom olika rum, hemliga gångar och passager med förvillande illusioner där perspektiven förskjuts och rumsligheten ifrågasätts. I gränslandet mellan drömmarnas fantasi och verklighetens faktum briljerade Jens Fänge och utställningen ”Drömmarna” på Bonniers Konsthall i Stockholm tog publiken med storm, där auktionens målning ”Burning the Days” var en av de som visades.

I mitten av nittiotalet, när Jens Fänge slog igenom var det med ett måleri som förde tankarna till såväl surrealismen som till naivismen. Med en färgskala i olika pastelltoner presenterade han ett måleri med influenser från såväl serietidningar som popkultur. Sedan dess har Fänges konstnärskap successivt utvecklats, han har fortsatt att söka sig framåt, öppna nya inre dörrar och utvecklat sitt starka, egensinniga konstnärskap. Uppmärksamheten har inte låtit vänta på sig, han företräds av Galleri Magnus Carlsson och som en av få svenska konstnärer med ett internationellt rykte har han haft framgångsrika utställningar ibland annat Paris, Shanghai, Hong Kong och New York, representerad av en av världens främsta gallerister Emanuel Perrotin. En av hans målningar har också varit omslagsbild till magasinet Friezes oktobernummer år 2016 där Jens Fänges konstnärskap presenterades i en artikel. Betydande verk av Jens Fänge är sällsynta på auktionsmarknaden och han är representerad vid flera framstående institutioner, däribland Moderna Museet och Magasin III i Stockholm.

Det som är så fängslande med Jens Fänges särpräglade bildvärld är att den är helt olik allt annat. Samtidigt finns där fullt av referenser till konsthistoriens giganter, surrealister som de Chirico, Dalí och Magritte nämns ofta, likaså Duchamp, Balthus och Bellmer. Jens Fänges dialog med äldre tider för oss framåt, mot nya rum och tolkningar och skapar en spännande dynamik mellan dåtid, nutid och framtid. Uttrycket är dock hans eget högst personliga. Med olika beståndsdelar bygger han successivt sina scener. Som att han dyker ner i ett konstnärskapets enorma rekvisitaförråd och varifrån olika delar sedan sätts samman till ett nytt sammanhang. Han plockar isär, blandar och plockar upp bit för bit. Fragment av en helhet som är större än det vi ser, som spränger ramarna. Staffliet och måleriet har nu fått ge plats för ett än mer kreativt laborerande med olika tekniker och materialet. Golvet är hans målarduk och i olika collage och assemblage föds figurer utskurna ur träskivor som bemålas, tygstycken som färgas och appliceras. Färgtonerna har också de förändrats, dämpats från det pastelliga och fått ge plats åt mer naturtrogna jordfärger i roströda, mossgröna och sandfärgade nyanser.

I drömmarnas värld, i detta utomkroppsliga tillstånd mellan sömn och vakenhet kan vad som helst utspela sig och likt Alice som faller ner till underjordens förtrollade värld landar vi i ett fantasilandskap. I en labyrint av olika vägval bygger vi vår egen historia baserad på våra egna högst personliga tolkningar och erfarenheter. Vad du ser och upplever är inte det som jag ser och upplever och det är också den fria tolkningen som gör upplevelsen så otroligt stark och påtaglig. Ständigt pågår en lek med olika rumsligheter, drömlandskap, karaktärer och världar. Kluriga interiörer, dörrar som antingen kan öppnas eller stängas, olika vägval där man inte vet om man någonsin kommer komma fram till slutet. Motsatser ställs mot varandra, ibland naket, avklätt och utsatt, ibland påklätt, och skyddat. Upprepningar som förvillar – vad är egentligen fantasi och vad är verklighet? En kittlande tanke, en nyfikenhet som sprider sig, som hela tiden stimulerar sökandet, för oss framåt och utmanar vårt seende, minne och sinnesnärvaro. Den enda begränsning som finns är egentligen hur långt vi vågar följa vår egen fantasis oändlighet.

Precis som barnets fantasi, vars tvära kast det ibland är svårt att hänga med i kan höja våra blickar mot nya perspektiv, balanserar Jens Fänge mellan det primitivt naiva och högst intelligenta, vilket för tankarna till Beppe Wolgers avslutande vers i texten till Olle Adolphsons visa ”Det gåtfulla folket”:

Där blir en värdelös sak till en skatt
Där, där blir sängar till fartyg en natt och går till månen
Där finns det riken som ingen av oss tar ifrån dem
Alla är barn och de tillhör det gåtfulla folket

Det är en konst att med enkelhetens självklarhet skapa en storslagenhet vars helhet bildar en vidunderlig värld att drunkna i och förtrollas av. Med Jens Fänges innovativa lekfullhet har hans konstnärskap, likt ett bättre rödvin, under åren mognat, fått mer karaktär och utvecklats till sin fulländning.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information