Logga in

Georg Pauli (1855‑1935). Lekande barn och getter vid en mur med portal i ett grönskande italienskt landskap.


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 15-18 juni 2021


Nr. 669 Georg Pauli (1855‑1935). Lekande barn och getter vid en mur med portal i ett grönskande italienskt landskap. Signerad och daterad G. Pauli Rom 1880. Olja på duk, 51 x 78 cm.

UTROP

100.000 – 150.000 SEK
€ 10.000 – 15.000

PROVENIENS

Förvärvad vid Magaliff Antik-, Konst & Juvelaffär, Stockholm av nuvarande ägares föräldrar.


Fokus

Georg Pauli på den romerska campagnan

Nog är det allt lätt att bli trollbunden av de vackra omgivningarna kring Rom. Böljande grönska mot de antika lämningarna, de solvarma byarnas husfasader som står i kontrast till den blå himmelen. Marken är tyngd av historia, men livet tycks pågå i ett påtagligt presens av här och nu. Där, just på den romerska campagnan, fångar Georg Pauli på sin duk några barn och getter som sökt en vilostund under träden. Murens öppning visar ett majestätiskt panorama – en oändlighet i både tid och rum.

Georg Pauli var ofta på exkursioner på landsbygden under sin tid i Italien. På sina upptäcktsfärder njöt han av att betrakta folklivet, inmundiga god mat och dryck samt omfamnas av landskapet. I memoarerna ”Mina romerska år”, 1924, beskriver han målande sina upplevelser därifrån. En passage handlar om när han besökte Frascati med några vänner och hans reflektioner sammanfattas då de efter en måltid söker svalka från den heta solen; ”Vi andra uppsökte en skuggig plats vid vägkanten strax utanför staden med utsikt över Campagnan och Rom längst i fonden. […] Men mellan överblickandet av den milsvida utsikten med dess många lockande hållpunkter fjättras uppmärksamheten till och ofta av företeelser inom närmaste räckhåll. […] I dessa trakter behöver man minsann inte leta länge efter s.k. tacksamma motiv; det enda som gör en betänksam är att allesammans redan förekomma i oändliga variationer i olja, akvarell och crayon, så att man tycker det kan räcka en tid framåt. Åtminstone så länge uppfattningen av form och färg är oföränderligen densamma som fallet ju är i det allra största flertalet av de konstnärers målerier som välja Rom och Italien till motivkällor”.

Precis som många av hans konstnärskollegor från Konstakademien i Stockholm sökte sig Georg Pauli söderut i Europa för vidare studier. Vid sidan av Frankrike var Italien ett av målen och han spenderade några år med att förkovra sig i det som landet erbjöd. I ”Mina romerska år” fortsätter han: ”Italien överraskar ständigt. Sinnlig njutning, religiös extas, palats och koja, lyx och elände vid varandras sida. Men över det hela en högblå himmel och solens guld, lika för allt och alla. Livet är rikt att leva.” I Rom var umgänget stort med andra skandinaviska konstnärer. Pauli hade bland annat stort utbyte av Julius Kronberg, Eilif Peterssen och kanske i synnerhet Carl Skånberg. Studier efter den äldre konsten kombinerades med ett rikt socialt liv. För att riktigt ta seden dit man kommer efterlevdes säkerligen också det njutningsbara i att inte göra någonting – ”Dolce far niente”. Auktionens sommarvarma och idylliska bild genomsyras av en lekfull stillhet – ett av hans tacksamma motiv hämtat från den romerska campagnan. Pauli beskriver: ”Murarna äro grå och putsen har lossnat på sina ställen; det hela ger ett visst allvarsamt intryck som behagar mig i all denna soligt levnadsglada nejd”.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information