Logga in

Bokhylla av Georg Haupt 

– En kunskapens möbel för det upplysta hemmet


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13 – 16 juni 2023


Nr 749 Bokhylla Högklassigt gustavianskt stockholmsarbete av Georg Haupt (verksam som kunglig hovschatullmakare och ämbetsmästare 1770-1784). Under krönet med påskrift i blyerts ”Stockholm”. Ej signerad. Rak form. Sidostyckena fanerade med amarant, jakaranda och ljus sockerkist samt med åder i lönn eller buxbom. Intarsiadekor med optisk reliefverkan. Invändigt samt hyllplan fanerade med libanonceder. Invändigt med sju sektioner med hyllplan. Krön med högklassig beslagsornamentik i brännförgylld brons i form av kannelyrer och akantusblad. Kannelyrer med individuella romerska numreringar på baksidan. Fotavslutningar i form av akantus med avslutande voluter i brännförgylld brons. L 137, B 35, H 222 cm.

UTROP

400.000 – 600.000 SEK
€ 35.000 – 53.000

PROVENIENS

Enligt adressetikett på bakstycket adliga ätten Hadorph nr. 2243.

LITTERATUR

Marshall Lagerquist, Georg Haupt – Ebeniste du roi, 1979, jämför resesekretär signerad och daterad av Haupt 1780 s. 104, kat. nr 12.


Fokus

Under sin femtonåriga verksamhet i Stockholm revolutionerade Georg Haupt den svenska möbelkonsten. Han tog det gustavianska stiluttrycket till nya nivåer väl värda att jämföras med sin kontinentala samtid gällande kvalitet och konstnärlig innovation. Efter sin hemkomst från resor i bland annat Paris och London blev Georg Haupts verkstad navet för den svenska möbeltillverkningen och trendsättare med flera kopister som följd.

Auktionens ovanliga möbel av Haupt  avslöjar sin mästare genom den så karakteristiska intarsiadekoren på de bägge gavlarna med sin optiska reliefverkan. Tillsammans med de högklassiga beslagen och att den invändigt är fanerad med väldoftande och vacker libanonceder ger en synnerligen exklusiv helhet. Den nu aktuella hyllmöbeln har sannolikt i sin ursprungsform även haft ett dörrpar vilka under årens lopp gått förlorade. Stilistiskt tillåts en jämförelse med den resesekretär i form av en vagnslåda vilken Haupt levererade till hovet år 1780 och idag återfinns i samlingarna på Drottningholms slott.

Efter upplysningen och dess ideal om vetenskap och forskning kom det tryckta ordet i form av böcker och tidningar att bli allt mer viktigt i samhället och summan av publicerade verk sköt i höjden. Från drygt 20 000 verk publicerade globalt år 1740 hade denna siffra år 1790 ökat till 75 000 publicerade verk. Denna våg av nya publicerade verk och intresset av äga ett exemplar ledde självfallet också till nya krav på hur de förvarades. Biblioteket blev ett synnerligen viktigt rum i ett representabelt hem där ägaren visade att man var à la mode med ett stort kulturellt och vetenskapligt kapital. Bibliotekets möbler som bokhyllor, bokskåp och skrivbord blev således viktiga statusobjekt. Gärna pryds möblerna även med skulpturer i brons föreställande framstående män ur samtiden och historien som Shakespeare, Molière, Dante och Voltaire. I kungliga miljöer finner vi bevarade eller återställda bibliotek från 1700-talet exempelvis på Drottningholms slott, Gustav III:s paviljong på Haga samt Rosendals slott. 

De vackra bibliotekens tid är dock långt ifrån förbi. Nu finns den ytterst sällsynta chansen att förvärva en utsökt biblioteksmöbel från tidernas främste svenska möbelsnickare och skapa sitt eget upplysta rum.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Karl-Magnus Törnros

Intendent

Klassiska möbler, äldre konsthantverk och silver
Tel: 0720-77 82 30
tornros@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information