Logga in

Cronjes topp 3


Vår vice VD Cronje van Walleghem berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 27:e augusti.

1.

Kat. nr. 476 Alf Wallander – ”…Kräftor kräva dessa drycker” var uppmaningen på en affisch från 1922 gällande folkomröstningen av ett rusdrycksförbud just den 27 augusti det året. Alltså för, nästan på dagen, 100 år sedan. Vi kan alludera till affischens budskap och påstå att ”kräftor kräva detta [kräft]porslin”. Kräftor är och har varit ett betydande inslag i svensk mattradition i august månad och naturligtvis skapades och tillverkades glas, porslin och matbestick avsedda för just detta speciella och festliga tillfälle.

Kvalitetsauktionens servisdelar vilka nu bjuds ut, var ursprungligen formgivna av konstnären och formgivaren Alf Wallander (1862-1914) för Rörstrands porslinsfabrik. Härligt starkt röda kräftor är rustikt formade som fotknoppar och som dekor i relief på tallrikarnas brätten mot fond av det glaserade kritvita porslinet.

Låt dig väl smaka…

2.

Kat. nr. 896 Bruno Mathsson – Den värnamobördige Bruno Mathssons geniala och praktiska slagbord ”Maria Flap”: Från bordets minsta mått i ihopfällt läge på 24 cm kan det fällas ut till nästan hela 240 cm. Fantastiskt! Det kan också användas för mindre avställningsyta i mellanlägen. Form och framför allt träyta påminner om svensk möbeltradition för drygt 200 år sedan – de eftertraktade fanerade fällborden utförda i Mälardalen. Detta lättplacerade och utrymmesbesparande bord är perfekt och snyggt för ett boende av både mindre och av större format.
Bruno Mathssons möbler tillhör något av de mest eftertraktade som skapats av denne möbelarkitekt under 1900-talets mitt i folkhemmet Sverige. Hans möbler finns både nationellt och internationellt hos institutioner och myndigheter samt även i privata utrymmen. Hans möbler finns t o m representerade på Museum Of Modern Art i New York.

Kom nu till bords!

3.

Kat. nr. 11 Ljusstake – De arkeologiska utgrävningarna och fynden i bl a Herculaneum och Pompeji 1748 inspirerade till smak för grekisk-romerska former såsom kolonner och pilastrar mm – den klassiska stilen kallad neoklassicismen, i Sverige gustaviansk. Stilen var en reaktion mot rokokon och inom arkitekturen och möbelkonsten uppstod stilen på 1760-talet och spreds sedan i Europa. En god representant för den gustavianska stilen kan auktionens stockholmsljusstake av silver företräda. Här finns klassiska former i urna, kolonn och ett runt konkavt format postament. Silversmeden Frodell hade presenterat sitt mästerstycke i form av en kaffekanna och blivit godkänd att verka i sitt skrå på våren 1784. Han verkade fram till sin död 1807, 53 år gammal. Änkan förestod verkstaden tre år ytterligare. Gustavianska ljusstakar är ett av de mest eftertraktade silverföremålen på auktioner.

Var upplyst…!


Kvalitetsauktion 27 augusti 2019

Våra köpstarka kunder söker