Logga in

Fredriks topp 3


Intendent Fredrik Fellbom berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 14 september 2021.

1.

Kat. nr  347 – Salvador Dalí ”Portrait de Marguerite” ur ”Faust”

Då jag länge arbetat med och följt marknaden för internationell grafik vill jag som vanligt framhålla att Uppsala Auktionskammare varje Kvalitetsauktion har flera guldkorn i denna föremålskategori. Vi börjar med en av 1900-talets mest kända konstnärer, Salvador Dalí. Hans grafiska produktion började på allvar relativt sent i karriären och har inte det allra bästa ryktet. Mycket kom att handla om en överkommersialisering av hans konstnärsskap och dålig ordning. Detta har lett till att konstnärens grafiska produktion har kommit att bli en svårgenomtränglig djungel där det finns många frågetecken som jag inte vet någon som har ett exakt svar på. Jag tycker själv att de kolorerade gravyrsviterna från 1960-talet som t ex Mytologisviten, Venus in furs och Hippies är de bästa. Denna auktions exempel kommer från en annan fin svit; illustrationerna till Goethes drama Faust och då ett delikat graverat porträtt av Fausts älskarinna Margareta, även kallad Gretchen. Det har alltid varit det mest efterfrågade bladet ur sviten och publicerades även i en egen extraupplaga. Priserna för grafik av Dalí på auktioner är generellt låga, mycket på grund av i många fall oklar utgivning. Tycker därför att detta exempel med utropspris på 6-8 000 kr är ett litet fynd.

2.

Kat. nr 606 – Alain Jacquet ”Le Tub

Den franske kultkonstnären Alain Jacquet är en sällsynt förekommande gäst på svenska auktioner även om Uppsala Auktionskammare i våras sålde en liten samling grafik. Jacquet studerade arkitektur men som bildkonstnär var han autodidakt. Han kom att tillhöra den franska konstinriktningen Nouvelle Figuration som hade samröre med den amerikanska pop konsten. Mest känd är han för sina målningar och grafiska blad med humoristiska parafraser av konsthistoriens mest kända verk. Venus födelse av Botticelli, Manets Frukost i det gröna samt Olympia och Källan av Ingres är exempel på detta. Till auktionens motiv har Edgar Degas pastell från 1886 och nu i Musée d’Orsay agerat förlaga. Alain Jacquet levde sitt liv i Paris och New York. 1992 gifte han sig med den amerikanska konstnären Sophie Matisse, barnbarnsbarn till Henri. Konstverk på papper och inramningar åldras alltid på något sätt. Detta objekt kommer se helt annorlunda ut då man med fördel kan rengöra glaset på insidan och låta göra en ny montering och inramning. Man kan med enkla medel förädla konstverk som detta.

3.

Kat. nr 593  – Skrin, barock med invändig gravyr

Nu kastar vi oss tillbaka några sekel och hittar en riktig antikvitet. Ett charmigt oktagonalt skrin i barock. Tänk om detta föremål kunde berätta sin egen historia. En ledtråd är i alla händelser gravyren på lockets insida, eftersom det blev grafiktema i denna omgångs topp tre kan jag inte låta bli att nämna den. Porträttet av Karl II av England är graverat av Joachim von Sandrart (Tyskland 1606-1688) efter en målning av Pieter Nasen (Holland 1612-1688). Efter det engelska inbördeskriget blev Karl I avrättad och monarkin avskaffades. Kungarikena England och Skottland blev en republik under Oliver Cromwell. Kort efter den senares död återupprättades monarkin igen under sonen Karl II som kom att kallas den glade monarken. Karl II friade för övrigt till sveriges änkedrottning Hedvig Eleonora kort efter Karl X Gustavs död, men fick avslag. Kanske kan man komma lite närmare skrinets ursprung med hjälp av det graverade porträttet.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Fredrik Fellbom via fellbom@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 14 september 2021

Våra köpstarka kunder söker