Logga in

Julia topp 3


Intendent Julia Unge Sörling berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 15:e september.

1.

Kat. nr 170 – Vikskärm, 1800-tal

Med en vikskärm kan man lätt förändra en rumslighet. Oavsett om man vill gränsa av eller bara få en vacker fond så bjuder auktionens vikskärm på en frodig och härlig grönska. Likt en gobeläng har man bemålat den uppspända textilen och vem vill inte flytta in sommarens gröna trädgård fylld med akantus och paradisfåglar i sitt hem?

2.

Kat. nr. 634 – Tallrik, Marieberg, rokoko

För mig får denna fajanstallrik symbolisera det svenska 1700-talet. Och särskilt vacker tycker jag att den blå tonen i blomsterdekoren är. Vid Marieberg i Stockholm skedde tillverkningen av föremål i fajans under Johan Ehrenreichs ledning. Man hade vid början av 1700-talet lärt sig att framställa äkta porslin i Europa och den inhemska fajanstillverkningen var dominerande. Det porösa lergodset som har ett överdrag av tennglasyr med anor från Orienten är synnerligen skört. Tänk att denna tallrik, i ett så fint skick, har överlevt middagar och fester i lite mer än 250 år!

3.

Kat. nr 647 – Skulptur, Dansande faun

Den 24 augusti år 79 e.Kr. begravdes den romerska staden Pompeji i Vesuvius aska och lava. Det katastrofala vulkanutbrottet förde dock med sig att en hel romersk stad och dess liv bevarades och när den grävdes fram kunde den vittna om antikens rika skatter och fantastiskt färggranna dekorationer i villorna. I en av de mest framstående villorna fann man vid 1700-talets mitt en bronsskulptur i form av en dansande faun. Skulpturen som stått mitt i villans impluvium och dansat i bassängen fick ge namn åt villan. Pompeji blev ett självklart besöksmål under Grand Tour-resorna och kopior gjordes av de populära skatterna, så som exempelvis auktionens Faun. För mig har Pompeji alltid varit en plats som fascinerat och känts som en resa bakåt i tiden.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Julia Unge Sörling via sorling@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 15 september 2020

Våra köpstarka kunder söker