Logga in

karl topp 3


Intendent Karl Green berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 13:e oktober.

1.

Kat. nr 149 – Vera Helga Meyerson

En av de många svenska modernister som under årens lopp fallit i glömska är Vera Helga Meyerson. Fadern var polsk-judisk fabrikör som bosatt sig i Göteborg, där Meyerson föddes 1903. Hon kom till Stockholm som 16-åring för att utbilda sig vid Althins målarskola 1919-1920 tätt följt av Föreningen Handarbetets Vänners Verkstadsskola för textilt konsthantverk. 1924 bar det av till Florens för att slutligen hamna i städernas stad vid tiden – Paris. Där kom hon att studera nonfigurativt måleri för André Lhote och för Fernand Legér på Académie Moderne 1925-1926. Auktionens geometriska figur är utförd under tiden vid akademin, signerad och daterad Vera Meyerson Paris 1925. En abstrakt pärla från ett konstnärskap som förtjänar en djupdykning.

2.

Kat. nr 190 – Severin Hansen

När de svenska formgivarna avundsjukt stod och sneglade över sundet vid mitten av 1900-talet var Severin Hansen en av de danskar som väckte uppmärksamhet. Ädla träslag och rena, geometriska, hantverksmässiga former var hans mantra. Auktionens eleganta toilettebord i teak med uppfällbar spegel med underliggande hyll- och lådinredning är tillverkat på 1950-talet hos Haslev Møbelsnedkeri strax utanför Köpenhamn. Jag tar över stafettpinnen av avundsjuka på den som ropar hem det.

3.

Kat. nr 659 – Henri Matisse

Nog om Danmark, åter till Paris! Den modernistiska franska konsttidskriften Verve gav under sina 23 verksamma år ut hela 38 nummer i 10 volymer som inkluderade litografier av Paris mest prominenta konstnärer vid tiden. En vackert paketerat ambition att tillgängliggöra konsten. 1958 utkom “Dernières Oeuvres de Matisse 1950-1954” med 40 färglitografier efter Henri Matisse tryckta av legendariska Mourlot. I detta praktverk återfinns många igenkännbara motiv, däribland de omåttligt populära så kallade cut-outs som Matisse utförde från tidigt 1940-tal till och med hans död 1954.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Karl Green via green@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 13 oktober 2020

Våra köpstarka kunder söker