Logga in

Jeanna topp 3


Intendent Jeanna Ahlin berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 13:e oktober.

1.

Kat. nr 259 – Miniatyrbyrå

Denna lilla byrå stod en dag på inlämningsdisken när jag kom ner för trappen i Uppsala och jag visste direkt att det skulle bli en favorit i auktionen. Charmig som få i sitt lilla format men i uttrycket som en byrå i fullstorlek, blir denna pärla en lättplacerad och rolig möbel i hemmet som garanterat inspirerar till samtal. Med senbarocken kom de något slankare möblerna med er mer elegant framtoning att dominera och denna minatyrbyrå är ett underbart exempel på denna stilform. Dessutom är den perfekt för förvaring av mindre föremål – varför inte låta den bli ett vackert smyckeskrin?

2.

Kat. nr 313 – Tora Vega Holmströms ”Landskap sett genom prisma”

Vi har nöjet att sälja ett flertal målningar av Tora Vega Holmström denna auktion, en konstnär som gick sin egen väg och kom att påverka den unga modernismen i Sverige till stor del. Redan 1907 for hon till Paris och studerade Matisses färglyriska verk som visades, en radikal kontrast till den traditionella konstscenen i Sverige. Några år senare ställdes Tora Vega ut på Baltiska utställningen i Malmö och hennes djärva måleri och annorlunda färgkombinationer väckte starka reaktioner. Auktionens landskapsbild är utförd många år senare men likväl visar den Tora Vega Holmströms starka framtoning som konstnär och känsla för färgen som uttrycksmedel. En pärla i auktionen som inte får missas!

3.

Kat. nr 723 – Børge Mogensens ”Spanska stolen”

Moderna designklassiker slår aldrig fel och ger en spännande kontrast till äldre konst och antikviteter i ett hem. I denna auktion hittar vi den stilsäkra ”Spanska stolen” av formgivaren Børge Mogensen som sticker ut med sin rustika men samtidigt eleganta form. Inspirationen till denna häftiga stol fann Mogensen under en resa till Spanien 1958, vilket resulterade i en spännande tolkning av en traditionell stolstyp som återfinns i området. De breda armstöden är inte bara snygga utan även praktiska som stöd för det du har i handen. Börja dagen på bästa vis i stolen med en rykande het kopp kaffe eller avsluta den på samma ställe med ett glas vin framför brasan. En stol som gärna får följa med länge i hemmet!


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Jeanna Ahlin via ahlin@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 13 oktober 2020

Våra köpstarka kunder söker