Logga in

Sofie Bexhed topp 3


Vår försäljningschef Sofie Bexhed berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 2:a oktober.


1.

Kat.nr. 1404 Eugène Jansson 1862-1915. Djurgården. Olja på duk lagd på pannå, 32,5 x 27 cm.

Min första favorit i auktionen är ett självklart val – sedan länge har jag fascinerats av Eugène Jansson och hans konstnärskap. Auktionens lilla pärla är ett realistiskt ungdomsverk, en landskapsskildring av ett motiv från Djurgården i Stockholm. Målningen är tillkommen innan Jansson fann sitt egentliga kall och utvecklades till en av våra mest märkvärdiga svenska konstnärer verksam omkring sekelskiftet. Han kallas ofta ”blåmålaren”, berömd och uppskattad för sina intagande och fängslande panoramor över Stockholm men övergick mot slutet av sin alltför korta karriär, han avled endast 53 år gammal, till att låta sin homosexualitet komma till tals genom skildringar av nakna atleter. Den tidiga Djurgårdsskildringen är en finstämd målning och vi ser tydligt Janssons begåvning i hans briljanta hand. Min rekommendation till dess framtida lyckliga ägare är att låta en välrenommerad konservator ytrengöra målningen för att till fullo kunna njuta av dess skönhet.

Till objektet »


2.

Kat.nr. 781 Tapio Wirkkala Finland 1915-1985. Vas. Hopeakeskus, Tavastehus 1995. H 22 cm. Vikt ca 300 g.

Denna silvervas av Tapio Wirkkala skulle jag mer än gärna låta pryda mitt hem! Vasen är för mig perfekt på många sätt eftersom den i sitt formspråk uttrycker så mycket mer än bara en ”vanlig” vas. Tapio Wirkkala var en av Finlands mest tongivande formgivare under 1900-talets andra hälft och flera av hans verk är idag internationellt betraktade som symboler för den finska modernismen. Han arbetade i många olika material, däribland silver och det modernistiska uttrycket i auktionens vas som formgavs 1960 gör den lika mycket till en skulptur som en vas. Jag älskar blommor och vill alltid ha en nyplockad bukett stående på soffbordet, lika vacker är vasen med en sirlig komposition av vårens första tulpaner som med en mustig höstbukett.

Till objektet »


3.

Kat.nr.236 Spegellampett Gustavianskt stockholmsarbete av Joseph Schürer (verksam som spegelfabrikör och handlare i Stockholm 1769-1785). Märkt IS under krona samt märkt med Stockholms hallstämpel 177?. Förgylld och bronserad. Ljusarm i mässing. H 68, B 28 cm.

Med hösten kommer mörkret och nu stundar äntligen tiden när vi fyller våra hem med levande ljus. En spegellampett borde vara ett självklart inslag i alla hem för maken till stämningshöjare är svår att finna. Auktionens gustavianska lampett som är förgylld och bronserad är tillverkad i Stockholm på 1770-talet av Joseph Schürer är min tredje favorit i auktionen. 

Till objektet »


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Sofie Bexhed på sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker