Logga in

Karl-Magnus topp 3


Intendent Karl-Magnus Törnros berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 15 mars 2022.

1.

Kat. nr 990 – Arne Jacobsen

Med mjuka rundade linjer och ergonomiskt utformad sits var designikonen ”Svanen” en föregångare för sin tid. Arne Jacobsen formgav modellen år 1928 och den introducerades till det banbrytande SAS Royal Hotel i Köpenhamn år 1960. Hotellet som kom att bli Danmarks första designhotell var utformat med skarpa och raka linjer i modernistisk tradition. För att bryta detta formgav Jacobsen sittmöblerna ”Svanen” och ”Ägget”  som med sitt rundade formspråk spelade väl med den mer raka arkitekturen. Modellen tillverkas än idag men just det här paret har en fantastisk patina efter att ha brukats i närmare 50 år.

2.

Kat. nr 249 – Nils Jakob Olsson Blommér 

Jämfört med exempelvis vårt grannland Danmark är det svenska måleriet under 1800-talets mitt milt sagt något akterseglat. Det finns dock ljuspunkter och den något bortglömde mystikern och romantikern Nils Blommér är en av dessa. Hans konstnärsbana började som lärling i Ystad inann han blev antagen till konstakademien i Stockholm våren 1839. Efter att ha etablerats sig regnade priserna och medaljerna över Blommér och han tilldelades det stora resestipendiet år 1847 för att kunna ta sig ner på kontinenten och ytterligare fortbilda sig. Två starka inspirationskällor var Tegnérs ”Frithiofs saga” och Afzelius ”Sagohäfder” vilka flitigt lästes och ur vilka inspiration till nya målningar hämtades. Blommér kom att bli bland de första i Sverige vilken bildsatte de folksagor som åter blivit populära i romantikens Skandinavien. Han var medlem och förgrundsgestalt i det år 1846 bildade Konstnärsgillet som inriktade sin verksamhet på att inspirera och skapa ”att ädlare nationellt konstliv”.

Vid sin stora resa som påbörjades i augusti 1847 tog Blommér vägen över Tyskland där han lät sig inspireras av den fullt utblommade tyska romantiken. Väsen ur folktron som älvor, nymfer och näcken togs upp i hans konst och från Paris år 1849 skickade han hem ”Sommarnatten”, »Näcken och Ägirs döttrar» samt »Älvdansen» varav de två sistnämnda återfinns i Nationalmuseums samlingar.

Väl i Rom och Italien studerade han renässansen mästare men fortsatte Blommér också på den inslagna vägen med motiv hämtade ur den nordiska mytologin. Här tillkom målningar som ”Loke och Sigyn” samt ”Freja sökande sin make”. Blommer hann där även med att gifta sig med den finlandssvenske Edla Gustava Janson. Hans liv och konstnärskap blev dock tyvärr allt för kort då han avled i rom redan 1853.

Auktionens mer konventionella porträtt av en ännu ej identifierad ung kvinna föregår Blommérs studieresa men är i alla händelser en möjlighet att förvärva ett signerat verk av en av den svenska romantikens främsta företrädare.

3.

Kat. nr 417 – Sockerskrin 

Auktionens skrin tillverkat av den i Norrköping verksamme ebenisten Anders Schärqvist är 1815 erbjuder en fantastik dokumentation. I skrinet är noterat inte bara tillverkare och årtal utan även vem som köpt och i vilket syfte. Synnerligen ovanligt! Det här borde vara ett måste för alla med intresse för Norrköping och dess historia.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Karl-Magnus via tornros@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 15 mars 2022

Våra köpstarka kunder söker