Logga in

Karl topp 3


Intendent Karl Green berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 23:e mars.

1.

Kat. nr 873 – Isak Isaksson

Få nu verksamma svenska keramiker besitter samma erfarenhet och kunskap kring så kallade extremglasyrer som Isak Isaksson. Sammansättningen i Isakssons glasyrer är extremt noggrant blandade, och det är zinkoxiden som är det ämne som kristalliserar sig på ytan. Auktionens grupp om fem skålar är gjorda i verkstaden i Bergshamra 1992. De profilerade fötterna bär upp kupor i allsköns reduktionsbrända kristallglasyrer. Föga oväntat förärades Isak Isaksson 2019 ett mästarbrev – den högsta utmärkelsen för keramiker i Sverige.

2.

Kat. nr 608 – Erik Olson

I egenskap av göteborgare tar det alltid emot att säga det, men Halmstadgruppen berör mig alltid mer än Göteborgskoloristerna. Kanske i synnerhet Erik Olsons oeuvre, som sträcker sig från 1920-talets kubism, via purism och neoplasticism till färg- och formproblem av rent nonfigurativa slag. Det surrealistiska greppet följde som en röd tråd. Auktionens intressanta bild betitlad “Lagen” är från 1960. De dova jordnära tonerna, delvis i relief, bryts av med ett klart lysande blått öga.

3.

Kat. nr 819 – Caroline Schlyter

Under det sena 1980-talet gjorde Caroline Schlyter en uppmärksammad entré på den svenska och internationella möbelscenen med sitt “Lilla H”, formad i ett stycke björkträ i brytpunkten mellan skulptur och möbelkonst. 1992 belönades hon med utmärkelsen Utmärkt Svensk Form för stolen med jurymotiveringen: “Närmast en sittskulptur, som självständigt och skickligt spelar på den moderna, nordiska böjträkonsten. Den suveräna kurvaturen ger intryck av att spänna träets möjligheter till det yttersta”.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Karl Green via green@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 23 mars 2021

Våra köpstarka kunder söker