Logga in

Jeanna topp 3


Intendent Jeanna Ahlin berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 23:e mars.

1.

Kat. nr 688 – Marie-Louise Ekman

Marie-Louise Ekman har alltid varit en frisk fläkt på den svenska konstscenen och hennes konstverk både berör, glädjer och provocerar på samma gång. Den här gången bjuder auktionen på flera av hennes härliga verk, såsom triptyken med färgserigrafierna ”Exit”, ”Bra” och ”Mamma-Pappa”. Under det politiskt omvälvande 1960-talet blev Marie-Louise Ekman en pionjär inom konsten och hon tycks aldrig ha slutat experimentera. Vi möter människans ständiga dilemman genom list, påhittighet och en underbar dos av ironi. I varje bild utspelar sig en egen historia och de tåls att betraktas länge för att inte undgå alla fyndiga detaljer. Vi möter en modig konstnär med glimten i ögat som livet igenom vandrat sin egen väg. Det bjuds på en häpnadsväckande show där allt är tillåtet och gränserna suddas ut – fartfyllt, roligt och bisarrt i en underbar kombination. Missa inte auktionens stora utbud!

2.

Kat. nr 256 – Vas i sterlingsilver

Den här fantastiska silvervasen lyfter varje hem och är underbar både till sin storlek och utseende. Nu när våren äntligen närmar sig och floristerna fyller sina butiker med färgsprakande blomster blir jag inspirerad till att skapa vackra buketter i hemmet. Vad kan då vara mer lämpligt att använda än denna praktfulla vas? Det är mycket ovanligt att se vaser i silver från 1700-talet och möjligen har denna omarbetats från att tidigare varit något annat. Den fina dekoren tillkom under viktoriansk tid och ger vasen en slående elegans. Fyll den med en sprakande vårbukett och placera den på en byrå eller kanske i fönstret, och den kommer garanterat dra blickarna till sig!

3.

Kat. nr 803 – Damarbetsbord

Detta eleganta damarbetsbord får mer än gärna flytta hem till mig. Det är ett stockholmsarbete utfört i Fredrich Iwerssons art och uppvisar många av de attribut som är typiska för den gustavianska stilen. Under 1700-talets senare del hämtades inspiration från antikens strama formspråk och den gustavianska stilen blev en tydlig kontrast till rokokons svängda uttryck och asymmetriska ornamentik. Särskilt vackert i auktionens damarbetsbord är den rutmönstrade intarsia som pryder samtliga sidor och de fina beslagen i brons. Ett bord i mindre storlek hittar alltid sin plats i hemmet och blir en praktisk såväl som dekorativ möbel. Placera en vas med en vacker blomsterbukett ovanpå (varför inte favoriten i sterlingsilver som nämns ovan, kat. nr. 256) och förvara små föremål, vykort eller kanske kärleksbrev i sargens låda.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Jeanna Ahlin via ahlin@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 23 mars 2021

Våra köpstarka kunder söker