Logga in

Charlotte topp 3


Intendent Charlotte Widenfelt berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 26:e januari.

1.

Kat. nr – ”Djävulsglas” ur Nobelservisen av Gunnar Cyrén

År 1991 var det 90-årsjubileum för Nobelbanketten i samband med Nobelprisutdelningarna. Det beslöts att en helt ny servis för bordsdukningen vid Nobelmiddagarna – porslin, glas, bestick och linne – skulle tas fram. Samtida svenska formgivare skulle få formge dessa. Detta vare ett ypperligt sätt att föra ut modern svensk design i världen! Bättre marknadsföring kan man knappt tänka sig. Kerstin Björquist designade porslinsservisen och Gunnar Cyrén fick i uppdrag att formge bestick och även glasservisen som består av glas för champagne, rödvin, vitt vin, martini, starkvin o.s.v. Servisen är elegant och festlig! Allra mest fantasifulla är de snapsglas som ingår – benet består av en liten djävul i starka färger sittandes på huk. I auktionen bjuds ett halvt dussin av dessa originella glas ut – vad kan vara mer passande till en kall snaps!

2.

Kat. nr 16 – ”Blå himmel” av Stellan Mörner

Den ljusskimrande målningen av Stellan Mörner är målad 1973, endast sex år innan han, som den förste av de sex medlemmarna i Halmstadgruppen, gick ur tiden 1979. Mörner hade 50 år tidigare varit med och grundat Halmstadgruppen 1929. Tidigt blev han surrealismen trogen med sina mångtydiga målningar, ofta fyllda med dunkla minnen från barndomens somrar på Esplunda utanför Örebro; en rokokokandelaber med brinnande vaxljus, ett förfadersporträtt med allongeperuk, ting från en högreståndsmiljö fyllda av ljus och skugga. Auktionens surrealistiska målning är mer fylld av stillhet och dröm, avskalad alla dessa ting från det undermedvetna förgångna.

3.

Kat. nr 590 – Bordspendyl, porslin

En färgsprakande, fantasifull klocka som skulle liva upp de flesta rum är auktionens franska pendyl, gjord vid en av Paris många porslinsfabriker under 1800-talet. Klockan förmedlar tidens vurm för influenser inom konst, konsthantverk och inredning från Orienten och Ottomanska riket. Här ser vi en ottoman i full mundering till häst, stående på en rikt förgylld sockel med drag av senempir, urtavlan träder fram under hästens ben. Idag tittar många av oss på mobiltelefonen för att se vad klockan är, men det är inte länge sedan denna klocka fyllde samma funktion, i en annan, svunnen tid.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Charlotte Widenfelt via widenfelt@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 26 januari 2021

Våra köpstarka kunder söker