Logga in

Sofies topp 3


Vår försäljningschef Sofie Bexhed berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 28:e januari.

1.

Kat. nr.515 Erik Olson – ”Att måla är att leva” sägs Erik Olson ha sagt. Denna inspirerande och ständigt sökande konstnär som tillsammans med sina vänner i Halmstadgruppen tillhörde en av de mest banbrytande grupperingar vi sett i Sverige. Målningen ”Sommarnatt” utfördes år 1935, under den period när surrealismen blomstrade i Europa och samtidigt introducerades för den svenska publiken. Erik Olson var vid denna tid mycket internationellt orienterad och ställde ut sina verk på stora internationella surrealistutställningar i bland annat London och Paris, sida vid sida med Salvador Dalí, Max Ernst och Marcel Duchamp. I gränslandet mellan dröm och verklighet, där det naturalistiska möter det övernaturliga och det undermedvetna släpps fram skapar han sina fängslade kompositioner. Här erbjuds en mycket fin möjlighet att förvärva en representativ oljemålning av Erik Olson!

2.

Kat. nr. 120 Konsolbord – Swedish Grace, dessa årtionden när det svenska konsthantverket nådde nya höjder och som äntligen får välförtjänt uppskattning inte bara i Sverige utan även internationellt. Auktionens konsolbord, tillverkat under 1920/30-talet av AB Exportlist i Nyköping, ett företag som grundades år 1914 och främst är känt för sina ramar och speglar men även tillverkade en del möbler. Jag tilltalas av bordets formspråk och de olika materialvalen som skapar en harmonisk dynamik. De cylinderformade benens kontrast till bordsskivans sarg i palisander, de lackade partierna i svart och silver och den infällda glasskivan.

3.

Kat. nr. 1290 Yayoi Kusama – Jag kan inte sluta fascineras av Yayoi Kusama! Hon är den japanska konceptuella mångkonstnären som genom sina psykedeliska världar och olika konstverk; målningar, skulpturer, performances och installationer blivit hela konstvärldens favorit. Att förvärva ett originalverk av henne vore väl egentligen drömmen som får ses som ett livsmål, men än så länge skulle jag bli väldigt glad av dessa prickiga pumpor, ett par multiplar i gjuten resin som getts ut av Benesse Holdings Inc. i Japan.


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Sofie på sofie.bexhed@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 28 januari 2020

Våra köpstarka kunder söker