Logga in

Julia topp 3


Intendent Julia Unge Sörling berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 26:e januari.

1.

Kat. nr 30 – Okänd konstnär, 1800-tal ”Arkaderna i Colosseum”

Den Flaviska amfiteatern i Rom, för de flesta känd som Colosseum, uppfördes mellan 70 och 80 e.Kr., ett bygge som påbörjades av Kejsar Vespasianus och slutfördes av sonen Titus. Den väldiga ellipsformade amfiteatern, den största i världen, huserade som mest över 80.000 åskådare! På arenan hölls gladiatorspel, djurhetsningar och teaterföreställningar inför en jublande publik. De romerska kejsarna bjöd på ”bröd och skådespel”, allt för att underhålla och lugna medborgarna i tider av uppror.

Under 1700- och 1800-talet reste många konstnärer till Italien för att inspireras av landskapet och inte minst studera antikens ruiner. I auktionens målning, av en ännu oidentifierad konstnär, syns den yttre arkadgången i den fyra våningar höga byggnaden Colosseum. Det är en skicklig konstnär som fångat det vackra ljusinsläppet mellan arkaderna och låter några gestalter, bland annat en präst, vandra i skuggan av de kraftiga pelarna. Perspektivet och ljusspelet är så häftigt fångat, tycker jag.

2.

Kat. nr 68 – Bruno Mathsson ”Jetson”

Bruno Mathssons designklassiker ”Jetson” från möbelfirma DUX formgavs 1965 och är fortfarande mycket uppskattad. Dess mjuka former gör den till en bekväm fåtölj, som förekommer i flera färger och textilier – auktionens exemplar har en vacker skinnklädsel (se även kat. nr. 948 och 949). Det är en tidlös möbel som förenar funktion och komfort. Den är skulptural i sin form, vilket jag verkligen tycker om. Dessutom har den en snurrfunktion som gör den ändå mer praktisk, i synnerhet som den roterar tillbaka till sin ursprungsposition tack vare en speciell minnesfunktion. ”Jetson”, uppkallad efter en amerikansk tv-serie, fick ett för tiden futuristiskt uttryck och Mathssons ikoniska fåtölj blev en succé som står sig än idag!

3.

Kat. nr 554 – Gueridoner, ett par

Auktionens guéridoner i Louis XIV-stil är synnerligen pampiga! Möjligen har de sitt ursprung i Italien där många guéridoner tillverkades för export under 1800-talet. Dessa förgyllda träskurna guéridoner är ovanligt höga och högst upp på den runda plattan kunde blomsterarrangemang eller en kandelaber placeras. Möbelns ursprung kan härledas till 1600-talets Frankrike. I Ludvig den XIV:s slott Versailles fanns flera hundra guéridoner vilket vittnar om dess popularitet som en dekorativ möbel, vilket naturligtvis spred sig runtom till europeiska hov och högre ståndsmiljöer.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Julia Unge Sörling via sorling@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 26 januari 2021

Våra köpstarka kunder söker