Logga in

Sofie topp 3


Försäljningschef Sofie Bexhed berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 23:e februari.

1.

Kat. nr 105 – Hängskåp, Fredrik I:s tid

Det vackra hängskåpet från Fredrik I:s tid är förtjusande i såväl sin utformning som funktion. Alrotsfaneret med sitt oregelbundna och flammiga intryck blev mycket populärt under 1700-talet och är en stor favorit hos mig, här har det kombinerats med ljusare fruktträ som skapar en spännande och dynamisk kontrast mellan de olika träslagen. Och så måste jag ju säga att jag tycker att vägghängda skåp är en underskattad möbel! Funktion, historia, spännande inredning och hantverksskicklighet kan här mötas i perfekt samförstånd och fungerar precis lika bra såväl i det klassiska hemmet som det moderna.

2.

Kat. nr 346 – Man Rays ”Métronome” (Objet indéstructible)

Man Rays serigrafi visar motivet av ett av hans mest hyllade verk, ett objekt som finns representerat i samlingarna på världens främsta institutioner som MoMA och Tate och som även innefattar mycket av själva essensen av Man Rays inspirerande konstnärskap. I denna Readymade, som först skapades 1922-23, har han använt sig av en metronom och på dess pendel fäst ett fotografi av ett öga med ett gem. Den första versionen betitlades ”Objet à détruire” (Objekt att förstöra) och tjänade som ett slags sällskap eller publik när han målade, för att hålla tempo och låta penseldragen rytmiskt föras över duken men precis som titeln talar om förstörde han det. 1933 återskapades objektet till en utställning, denna gång med en något annorlunda innebörd då det tillkom året efter att han blivit lämnad av sin stora kärlek, modellen och fotografen Lee Miller. Nu använde han istället ett fotografi av hennes öga och skrev samtidigt: ”Cut out the eye from a photograph of one who has been loved but is seen no more. Attach the eye to the pendulum of a metronome and regulate the weight to suit the tempo desired. Keep doing to the limit of endurance. With a hammer well-aimed, try to destroy the whole at a single blow.’ När Man Ray lämnade Paris efter den tyska invasionen försvann även detta exemplar. Senare i karriären skapade han flera olika editioner av ”Objet Indéstructible”. Jag har alltid fascinerats av den mytomspunna mångkonstnären Man Rays lekfullhet och experimentlusta, tänk att få leva med detta på sin vägg!

3.

Kat. nr 862 – Bokstöd, 1920-tal

Här var det verkligen kärlek vid första ögonkastet! Rent generellt är jag mycket förtjust i tennföremål från 1920- och 30-talen. Dessa underbara bokstöd är utsökta i sin graciösa form och har en vacker reliefdekor med ett mytologiskt motiv av en bevingad häst, mycket svåra att motstå för en gammal hästälskare.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Sofie Bexhed via sofie.bexhed@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 23 februari 2021

Våra köpstarka kunder söker