Logga in

Jeanna topp 3


Intendent Jeanna Ahlin berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 17:e augusti

1.

Kat. nr 78 – Sideboard

Det här tuffa sideboardet är en given favorit denna auktion, ett så kallat ”statement piece” som genast drar blickarna till sig i ett rum. Bordet är tillverkat i Frankrike i Art déco, 1920-talets dominerande stilinriktning som förespråkade elegans, symmetri och geometriska inslag. I auktionens sideboard syns flera av de attribut som kom att känneteckna denna stil, såsom de symmetriska sidorna med bordsben i form av trappsteg mot mitten. Bordet är dessutom vackert fanerat i flera träslag och står verkligen ut med sin häftiga design och moderna framtoning. Gillar man som jag Art déco så finns det flera spännande föremål att kika på i katalogen denna gång!

2.

Kat. nr 488 – William Wegman

Nästa favorit i auktionen är William Wegmans ikoniska bild ”Friends”, fotografiet där två hundar syns vila huvudena mot varandra i en kärleksfull omfamning. Wegman inledde sin karriär som målare men är idag känd för sina fotografier och videos av hundar. Wegmans bilder är fulla av humor och i hans fotografier syns hundarna ofta i häftiga miljöer, iklädda kostymer eller spelandes instrument. Intresset för att avbilda hundar började när Wegman i början av 1970-talet adopterade weimaranen ”Man Ray”. Under åren har Wegman visat sina fotografier både i USA men även utomlands och särskilt ”Friends” är idag ett av hans mest välkända motiv. För mig utstrålar dessa vackra hundar ett lugn och en närvaro som är svår att inte fängslas av.

3.

Kat. nr 27 – Ida Thoresen

Verk av Ida Thoresen dyker väldigt sällan upp på marknaden och auktionens lilla bronsskulptur är underbar både till uttryck och utförande! Thoresen föddes i Göteborg och vistades under långa perioder utomlands, till en början i Paris där hon studerade vid Académie Julian och Académie Colarossi. På Parissalongen 1897-1900 visade hon ett antal skulpturer och därefter följde kritikerrosade utställningar både hemma i Sverige och på biennalen i Venedig. Ida Thoresen var även en av initiativtagarna till Föreningen Svenska konstnärinnor 1910. Nu finns en sällsynt möjlighet att förvärva en av hennes fantastiska skulpturer. Kvinnan har fångats i en kraftfull och graciös rörelse och blir ett uttryck för det tidiga 1900-talets banbrytande modernism, en tidsanda som känns lika fascinerande och tidlös än idag.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Jeanna Ahlin via ahlin@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 20 april 2021

Våra köpstarka kunder söker