Logga in

Jeannas topp 3


Vår intendent Jeanna Ahlin berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 18:e augusti.

1.

Kat. nr. 862 – Waldemar Lorentzon ”Strandlandskap med bodar”

En av de mest färgstarka målningarna i auktionen är Waldemar Lorentzons livliga skildring av en strandremsa badande i solsken. De små träbodarna lyser i skenet från den starka solen och barn leker vid vattnet. En idyllisk färgexplosion som för tankarna till sommarens glada dagar. Detta är ett av Lorentzons senare verk som tillsammans med ytterligare fina målningar representerar Halmstadgruppens närhet till det franska måleriet och närmast surrealistiska framtoning. En självklar favorit i katalogen som gärna får påminna om solvarma dagar vid havet även när höstens mörker smyger sig på.

2.

Kat. nr. 532 – Carin Nilson ”Sittande kvinna”

Den här grönpatinerade bronsskulpturen är ett underbart exempel på skulptören Carin Nilsons mästerliga känsla för figurens linjer och samspelet mellan vila och kraft. Carin Nilson var på många vis före sin tid och reste till både New York och Paris och företog dessutom studieresor runt om i Europa för att studera konst och skulptur under det tidiga 1900-talet. Hennes skulpturer avbildar ofta balettdansöser, simmare och sittande kvinnor som återgivits med en slående elegans och närvaro. Auktionens brons känns tidlös och modern och jag tycker den är helt underbar!

3.

Kat. nr. 906 – Reselykta med fodral

Ett ytterligare föremål som jag fastnat lite särskilt för denna auktion är denna charmiga reselykta i barock med ett tillhörande fodral. Det är ovanligt att på auktion finna lyktor i mässing som är ihopfällbara och med fodralet kvar, och denna spännande version är dessutom rikt ornerad med vackra sirliga rankor och blommor. Om föremål kunde tala skulle denna reselykta säkerligen ha mycket att bjuda på då den tillverkades i Nordeuropa under 1700-talet. Lys upp höstmörkret med auktionens charmigaste ljuskälla!


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Jeanna Ahlin via ahlin@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 18 augusti 2020

Våra köpstarka kunder söker