Logga in

Rikard topp 3


Intendent Rikard Klev berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 20:e april

1.

Kat. nr 20 – Yngve Ekström, fåtölj

Jag slår ett slag för Yngve Ekströms ikoniska stol Lamino. Denna omåttligt populära fåtölj finns sedan den formgavs 1956 i många svenska hem. Den finns i flera utföranden och material och den är riktigt bekväm tycker jag. Enkelheten som genomsyrar Lamino speglar Ekströms hela formgivaridé – vacker att se på och bekväm. Auktionens fåtölj är utförd i bok och klädd med fårull, det är en prisvärd svensk design-ikon!

2.

Kat. nr 64 – Stina Sunesson

”I blomningstid” av Stina Sunesson är en representativ bild av konstnären från Tällberg i Dalarna. Hennes bilder förmedlas nästan uteslutande i gouache, och motiven är hämtade från trakterna kring hennes hembygd. Ursvenska faluröda, timrade trähus ramar hon in med vår- eller sommarblommor, ibland med en norsk fjordhäst i gröngräset. Stina Sunessons unika uttryck har blivit vida omtyckt och jag tycker nästan att man kan känna doften av den annalkande sommaren när man ser hennes färgglada bilder.

3.

Kat. nr 314 – Otto Strandman

Jag föll genast för mannen i hatt av den spännande artisten Otto Strandman. Auktionen bjuder på ett större antal skulpturer av Otto Strandman, samt konsthantverk och målningar i akvarell och en kul oljemålning från konstnärens ateljé, allt från en svensk privatsamling.

Detta realistiska porträtt med trevlig patina och ett bestämt uttryck kan jämföras med nummer 278 i auktionen från samma år – en skulptur föreställande en stenhuggare med ett snarlikt ansikte. Många konstnärer bland andra den stora internationella konstnären Gustave Courbet skildrade arbetarnas liv, exempelvis i verket ”Stenbrytarna”.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Rikard Klev via klev@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 20 april 2021

Våra köpstarka kunder söker