Logga in

Charlottes topp 3


Vår intendent Charlotte Widenfelt berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen den 7:e april.

1.

Kat. nr. 360 Taklampa

Om jag hade haft utrymme så hade taklampan i jugend från Böhlmarks Lampfabrik varit en given favorit. Böhlmarks var under 1900-talets första decennier tongivande i Sverige vad gäller armaturer där välkända designers/konstnärer som t.ex. Alice Nordin och Gunnar Asplund ritade lampor som producerades vid fabriken. Denna storslagna armatur är gjuten i mässing som patinerats och örnarna håller i sina näbbar ljuspunkterna med kupor av slipat glas – så typiska för sin tid! Modellen formgavs 1913 och fanns sedan i Böhlmarks katalog fram till 1928. Den visades på den sista stora manifestationen av jugend i Sverige, Baltiska Utställningen 1914 i Malmö, kort före 1:a Världskrigets utbrott.

2.

Kat. nr. 252 Saltkar, ett par

Dessa är något man kan använda och glädjas åt varje dag! Ett par små saltkar i silver av Adolf Zethelius i Stockholm som kan stå framme på köksbordet. Tillverkade 1815, mitt under empir-stilens höjdpunkt, och som så tydligt ger uttryck för empirens förkärlek för djur som dekorornament – allt från örnar, delfiner, ormar, ekorrar och som i våra saltkar, svanar, som uppbär den förgyllda skålen för saltet. Adolf Zethelius var del av en av de mest tongivande silversmedsläkterna i Sverige, hans far Pehr Zethelius var en av de främsta silversmederna under gustaviansk tid i Stockholm och två av Adolfs söner drev verkstaden vidare efter hans död. Då Adolf övertog verkstaden efter sin far 1810, introducerade han empirens formspråk i svenskt silversmide. Saltkaren är ett utmärkt exempel på detta!

3.

Kat. nr. 187 Ett par djupa tallrikar och ett fat, Kina

Ett par tallrikar ur en servis från 1700-talets mitt, tillverkade i Kina och med ett måleri av yppersta kvalité. Det är lätt att förstå den enorma uppskattning som det kinesiska porslinet rönte i Europa när man ser dessa tallrikar. De ostindiska kompanierna i ett antal europeiska länder, med Portugal, Nederländerna och England först ut, förde hem miljontals porslinsföremål och också sidentyger, kryddor, te och andra lyxartiklar från Kanton i Kina till Europa under 1600- och 1700-talen. Det var högsta mode att kunna duka med en kinesisk servis, som ofta kunde innehålla hundratals delar. Auktionens tallrikar är dekorerade i famille rosefärger, något som började användas under 1720-talet och som under resterande delen av 1700-talet fortsatte att efterfrågas högt. Den rosa färgen var ny och främmande för kineserna och introducerades i Kina av franska jesuiter som reste dit.


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Charlotte på widenfelt@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 7 april 2020

Våra köpstarka kunder söker