Logga in

Skrivbord av georg haupt


Klubbades för 1.500.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 11-14 juni 2019


Nr. 1069 Skrivbord Högklassigt gustavianskt stockholmsarbete av Georg Haupt (verksam som kunglig hovschatullmakare och ämbetsmästare 1770-1784). Fanerat med jakaranda, ebenholz, rosenträ, björk, sockerkist, ceder samt buxbom. Blindträ och lådvirke i furu och al. Rik intarsiadekor med gravyrer i trompe l’œil av i sargen och sidor antikiserande festonger och rosetter. Uppsatsens lådor samt nedåt avsmalnande ben med kassettering. Uppsatsens centralt placerade skåpdörr med inlagd och graverad antikiserande porträttmedaljong, dess sidostycken med inlagda fleuronger. Beslag, nyckelskyltar och draghandtag i brännförgylld brons. Skiva klädd med grönt skinn. Bemålad baksida. Fotavslutningar i mässing. L 136, B 84,5, H 101 cm.

PROVENIENS

Bukowskis Auktioner, Stockholm, auktion 502, Internationella Höstauktionen,
27-29 november 1996, kat. nr. 413.
En betydande svensk privatsamling, förvärvad vid ovanstående auktion.

LITTERATUR

Marshall Lagerquist, Georg Haupt – Ebeniste du roi, 1979, jämför med avbildad porträttmedaljong på sekretär levererad av Haupt till Tullgarns slott s. 99.
Lars Ljungström, Georg Haupt – Gustav III:s hovschatullmakare, Kungl. husgerådskammaren, 2006, jämför med liknande porträttmedaljong på ett halvrunt skåp av Haupt s. 81. Jämför vidare med fleurongerna på ett biblioteksbord i Uppsala Universitets konstsamlingar UU5002, kat. nr. 63 s. 142. Jämför vidare med benens utformning på en Jalusisekretär i Kungliga Husgerådskammarens samlingar HGK 1683, kat. nr. 66, s. 147.


Fokus

Skrivbord av Georg Haupt

När Georg Haupt presenterade sitt mästerstycke år 1770 bröt han mot en i decennier lång tradition av Stockholms möbelhantverk. Det han utförde för att vinna titeln som ämbetsmästare var ett skrivbord och inte det skåp med rundade hörn och spelbord som så länge hade varit gängse i Stockholms snickarämbete. Det konservativa snickarskrået såg med oblida ögon på detta normbrott och det krävdes konungens påtryckningar för att det slutligen skulle accepteras som ett giltigt mästerstycke. Skrivbordet, möjligen utfört med viss medverkan av hovintendenten Jean Erik Rehn, kom med tiden att bereda väg för den gustavianska möbelkonsten och passera rokokons stiluttryck till historien. Mästerstycket utfördes till drottning Lovisa Ulrika (1720-1782) och presenterades sannolikt som en julgåva till henne från maken kung Adolf Fredrik (1710-1771) och återfinns än idag i samlingarna på Drottningholms slott.

Rikt dekorerade skrivbord med intarsia och beslag i brännförgylld brons är en relativt ovanlig möbeltyp från den höggustavianska perioden avsedda för de mest exklusiva av tidens inredningar. Betydligt mer vanliga är de sengustavianska skrivborden helt fanerade i mahogny. Auktionens skrivbord är ej daterat men bör vara utfört under slutet av Haupts verksamhetsperiod. Den väl avvägda intarsiadekoren av lagerfestonger spelar väl med träets naturliga ådring vilket är signifikativt för en Hauptmöbel från 1780-talet. Bordets uppsats har ett centralt placerad antikiserande porträttmedaljong föreställande en man i profil i en tydlig nyklassicistisk smak. Den ovanliga dispositionen med en på långsidan placerad låg uppsats för tankarna till att skrivbordet bör vara beställt och ämnat för en speciell plats. Beställaren till auktionens skrivbord är dock ännu okänd men kan med säkerhet placeras i samhällets absoluta toppskikt. 

Denna typen av skrivbord återfinns också sparsamt i den svenska rokokotraditionen där bland annat Christian Linning utförde skrivbord av liknande disposition fast enligt rokokons formspråk. Auktionens skrivbord föregår också den typ av rullklaffsekretär vilken tillverkades under 1780-talets senare del bland annat av Hauptgesällen Gustaf Adolph Ditzinger när denne presenterade sitt mästerstycke 1788.  Ett annan jämförbar möbel av en Hauptutbildad snickare är den tidigare gesällen Anders Lindbergs mästerstycke, det så kallade ”Traktatskrivbordet” (Marshall Lagerquist ”Georg Haupt–Ebeniste du Roi”, kat. nr. 81) i Arvfurstens palats vilken han själv beskrev som ”skrifbord med en pappersgömma ofvanpå”.

Auktionens skrivbord utgör en synnerligen ovanlig möjlighet att förvärva en höggustaviansk praktmöbel av historiens störste svenska möbelsnickare.


Tillbaka till katalogen


Kontakt

Karl-Magnus Törnros

Intendent

Klassiska möbler, äldre konsthantverk och silver
Tel: 0720-77 82 30
tornros@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information