Logga in

sigrid hjertén (1885‑1948) – ”promenad i rosa”


Klubbades för 1.400.000 kr Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 11-14 juni 2019


Nr. 439 Sigrid Hjertén (1885‑1948). ”Promenad i rosa”. Signerad Hjertén. Olja på duk, 46 x 38 cm.

Utförd år 1914.

För köpare tillkommer, utöver köparprovision, införselmoms om 5 % på det klubbade beloppet.

Utrop

1.500.000 – 2.000.000 SEK
€ 141.000 – 188.000

Proveniens

Fil. dr Karl Asplund (1890‑1978), Stockholm.
Privatsamling.

Utställd

Möjligen utställd vid Blomqvist Kunsthandel, Oslo, hösten 1915.
Konstakademien, Stockholm, ”Sigrid Hjertén – Oljemålningar och gouacher 1911-1936”, april 1936, kat. nr. 23.
Moderna museet, Stockholm, ”Sigrid Hjertén 1885-1948: En retrospektiv utställning av målningar”, april-maj 1964, kat. nr. 16.

Litteratur

Anders Wahlgren, Sigrid Hjertén: en av Sveriges främsta konstnärer, 2008, jämför med “Promenad i rosa” s. 70.
Görel Cavalli-Björkman, Kvinna i avantgardet – Sigrid Hjertén. Liv och verk, 2013, möjligen omnämnd s. 122.


Fokus

Sigrid Hjerténs ”En promenad i rosa” – svensk banbrytande expressionism

Det tidiga 1900-talet var en mycket omvälvande tid i svensk konsthistoria och en av de främsta förgrundsgestalterna för den nya konsten var Sigrid Hjertén. Tillsammans med sin make Isaac Grünewald och svenska konstnärskollegor såsom Einar Jolin och Leander Engström for Hjertén till Paris i unga år för att studera för färglyrikern Henri Matisse. Skandinaverna utgjorde nästan hälften av antalet elever och stämningen på skolan var familjär, med en lärare som gav en rak och rättfram kritik och ansåg att konsten skulle befrias från tvång och tradition. Den unga lovande Sigrid Hjérten fann stor inspiration i Matisses lära och vid återkomsten till Stockholm fick den svenska publiken närmast en chock, Sigrids målningar fullkomligt exploderade av färg och de vågade formerna liknade ingenting som tidigare visats i Sverige.

Konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald fann till en början en kombinerad bostad och ateljé på Kornhamnstorg i Stockholm men flyttade på hösten 1913 in i en ny bostad på Katarinavägen. Den milsvida utsikten över hamninloppet och den ständiga aktiviteten alldeles utanför fönstret lockade till ljuvliga bilder av hennes älskade hemstad, men även skildringar av välklädda stadsbor som ofta sågs flanera längs kajen och i stadens blomstrande parker. ”Promenad i rosa” målades redan 1914 i två snarlika versioner, där auktionens målning framträder som den mer färgstarka. Tydligt influerad av Matisses känsla för kolorit och sammanföring av färger har målningen utförts i svala nyanser där rosa, grönt, vitt och blått är de mer utmärkande. En elegant ung kvinna iförd blekrosa långklänning med skärp i midjan utgör det centrala motivet i bilden. Hennes ena hand vilar ledigt på höften, i den andra balanserar hon ett paraply i händelse av ett plötsligt oväder eller kanske skydd mot den starka solen. Det är ett frodigt landskap omkring henne, en härlig sommargrönska framför färgglada husfasader. 

Kläder och mode fick en stark betydelse under det tidiga 1900-talet, och Sigrid Hjertén som från början var textilkonstnär var påtagligt medveten om klädernas betydelse. Från fotografier från tiden syns hon ofta posera i vackra dräkter och hon lät sig inspireras av konstnären Sonia Delaunays kubistiska kreationer i Paris. Gränserna mellan konst och design var ständigt flytande och i Sigrid Hjerténs målningar från 1910-talet blir karaktärerna och deras klädsel alltmer överraskande. Internationella trender och strömningar fångades ofta upp av Hjertén som sedan återskapade det hon såg i sina expressiva målningar. Kvinnan i ”Promenad i rosa” bär en klänning som möjligen inspirerats av det japanska modet med fotsida sidendräkter och skärp i midjan. Under denna händelserika period kom paret Hjertén-Grünewald i kontakt med den svenska konstnären Nell Walden och hennes make kompositören och konstkritikern Herwarth Walden, bosatta i Berlin och tillsammans den drivande kraften bakom det avantgardistiska konstgalleriet Der Sturm. Att Nell Walden inspirerades av Japan i sina tidiga glasmålningar är idag känt, möjligen fick även Sigrid Hjertén upp ögonen för denna fascinerande kultur genom bekantskapen med Nell Walden. Konstkritikern Alf Harbitz nämnde i samband med en utställning vid Blomqvist Kunsthandel 1915 denna fascinerande influens: ”Sigrid Hjertén Grünewald har i mange billder opnaadd en frisk og festlig stemning, og dertil har hun ett visst alvor i folelsen, som man ikke finder hos Isaac Grünewald. ’Promenade’ har en japansk frihet.” Målningen ”Promenade” åsyftar sannolikt auktionens målning som tillkom året innan och då troligtvis ställdes ut i Oslo.

Åren 1914-1915 var händelserika år för Sigrid Hjertén. Deltagandet vid ett flertal betydelsefulla utställningar innebar många timmar framför staffliet, tursamt nog visste inspirationen inga gränser och hon experimenterade ideligen med nya kompositioner och färgsättningar. På den världsberömda Baltiska utställningen 1914 i Malmö ställde Sigrid Hjertén ut arton målningar, en akvarell och en kolteckning. Samma år på hösten ställde Sigrid och Isaac även ut hos Hallins och året efter arrangerade Herwarth Walden en svensk expressionistutställning där flera av de svenska modernisterna deltog. Utställningen blev en sensation och Sigrid Hjertén fick mest uppmärksamhet av alla de konstnärer som ställde ut. Hennes vågade kompositioner i kombination med en enastående känsla för kolorit fängslade då liksom de gör än idag. Det tidiga mästerverket ”Promenad i rosa” tillkom under detta så avgörande genombrottsår för den svenska modernismen och för Hjertén själv som banbrytande konstnär. Det är ett fängslande litet mästerverk som fångar de egenskaper som utmärkte Hjerténs konstnärskap gentemot hennes samtida kollegor, en fascinerande djärvhet i kombination med en osviklig känsla för stil och elegans.


Tillbaka till katalogen


Kontakt

Jeanna Ahlin

Intendent

Modern och samtida konst
Tel: 0734-32 41 45
ahlin@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information