Logga in

Pärlor – havets juveler 

Smycken som säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 12 – 15 december 2023


Ikoniska modeskaparen Coco Chanel var känd för att bära flera pärlrader både på kvällen och till vardags och lär ha yttrat de kända orden ”en kvinna behöver rader och åter rader av pärlor”. Trenden som hon skapade under 1920-talet var knappast ny och i tusentals år har människan varit fascinerad av månljuset från havets botten. Myterna kring pärlor är många. Sagan om regndropparna som fyllts med månljus och stelnat när de nått havets yta och ostron svalt dem är en. Andra menade att pärlorna var änglarnas tårar. Mystiken har gjort att människan har valt att bära pärlor både för att visa sin skönhet och för att manifestera sin höghet och makt. Den egyptiska drottningen Kleopatra (69–30 f.Kr.) ska enligt sägnen ha burit enorma droppformade pärlor. Historien berättar om ett vad mellan henne och Marcus Antonius där Kleopatra hävdade att hon kunde servera världens dyraste middag. Hon tog ett av sina pärlörhängen, krossade det och hällde vin över stoftet som hon sedan drack. Hon vann vadet! 

Kunglighet har oftast manifesterats genom pärlor och de europeiska kungahusen och hoven har inte varit något undantag. Pärlor har burits av både män och kvinnor, som hängen, i långa rader, i håret och fastsydda på kläderna. En av världens mest kända pärlor La Peregriana såldes till den spanske kungen Filip II under 1500-talet och ska ha getts till dennes blivande hustru Mary Tudor en månad innan de gifte sig 1554. Den berömda pärlan och mystiken kring den vandrade sedan vidare genom andra kända personer genom historien som Joseph Bonaparte, äldre bror till kejsaren Napoleon, för att slutligen hamna i Elizabeth Taylors händer under 1960-talet. En av 1900-talets kanske mest kända förespråkare för pärlor var drottning Elizabeth II som precis som sina förfäder drottning Elizabeth I och drottning Victoria älskade att bära pärlor. 

Till skillnad från ädelstenar och metaller som skapas i jordens inre så bildas en pärla i en levande mussla. Musslor kan producera nya pärlor men äkta naturliga pärlor blir allt ovanligare på grund av utfiskning och miljöförstörelsen av haven. En naturlig eller orientalisk pärla tillkommer genom att ett sandkorn, fiskfjäll eller små defekter tränger in i den levande pärlmusslan. För att försvara sig mot inkräktaren börjar musslan producera pärlemor runt de främmande defekterna som därmed blir släta och mindre störande. Pärlemor som också musslans inre skal är täckt av består av kolsyrad kalk och det organiska ämnet konchyn som bildar koncentriska lager kring inkräktaren. Resultatet blir till slut en pärla. Skimret uppstår genom en skiktning av de ingående materialen och detta bildar pärlans orient eller lyster. Lystern är en av de viktigaste kriterierna för att avgöra en pärlas värde. Andra viktiga egenskaper är pärlans form, färg och storlek. Modet förändras över tid och det har även användandet av pärlor men de har alltid funnits med. Kända personligheter genom historien som Kleopatra, Mary Tudor, Marie Antoinette, kronprinsessan Josefina, Coco Chanel, Elisabeth Taylor, prinsessan Diana och Kim Kardashian har alla smyckat sig med pärlor. Ett modefenomen som aldrig går ur tiden.

Den äkta naturliga pärlan är extremt sällsynt. Vi är stolta över att den naturliga pärlan finns representerad i inte mindre än fyra smycken på vinterns auktion; två par majestätiska örhängen (kat. nr 81 och 93), en charmig brosch/hänge från sekelskiftet 1900 (kat. nr 37) och en statementring från 1920-talet (kat. nr 115).   


Ta hand om dina pärlor

Smycken med pärlor kan gärna användas ofta men helst inte varje dag, då pärlor till skillnad från ädelstenar inte är eviga. Det beror på att materialet är organiskt och relativt mjukt. På den internationella Mohsska hårdhetsskalan, där diamanten är hårdast (10) och svavel mjukast (1) så ligger en pärla mellan 3-4 på skalan. Pärlor tål varken kemikalier, stora temperaturväxlingar, uttorkning eller yttre påverkan. 

Tre tips för att dina pärlor ska leva längre:
• Förvara dina pärlor mjukt, gärna i ett etui.
• Trä om pärlorna oftare än du tror, gärna en gång per år.
• Använd inte pärlorna tillsammans med parfym, hudkräm eller andra starka dofter.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Charlotte Elmér

Intendent

Smycken, Gemmolog, FGA
Tel: 0720-76 20 30
elmer@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information