Logga in
Källa: Olle Olsson Hagalund-museet/Solna stads bildarkiv
Källa: Olle Olsson Hagalund-museet/Solna stads bildarkiv

Olle olsson hagalund

– En naivists skildring av sin älskade stadsdel


Det idylliska och sprudlande livet i stadsdelen Hagalund utanför Stockholm har av ingen annan konstnär skildrats i den utsträckning som av Olle Olsson Hagalund. Kärleken till platsen där han föddes år 1904 och även var bosatt i under hela sin levnadstid fångas i flera av hans målningar på ett charmigt och lekfullt vis, drag som tidigt gjorde honom erkänd som en framträdande naivist.  Det hus som Olle Olsson Hagalund bodde i byggdes av hans morfar Carl Jakob Brolin kring sekelskiftet och var ett färggrant hus som många andra i samma stadsdel mitt i charmiga Hagalund. För konstnären själv var Hagalund hela världen i miniatyr, en insikt som roade honom vid varje resa utomlands men även inom Sveriges gränser. Miljöerna och de människor som han och hustrun Maja mötte under sina färder påminde mycket om hans älskade hemstad och den värme som präglar hans porträttering av människor och platser vittnar om positiva och personliga intryck från världens alla hörn. Olle Olsson Hagalund målade sina människor och miljöer med stor omsorg. Husen i Hagalund var ofta byggda enligt den enskildes smak och färg, något som kom att sätta en särskild prägel på både stadsdelen och konstnärens målningar med motiv från denna. Den naivistiska stil som tydligt framträder i hans målningar lär konstnären själv ha kommenterat med orden; ”jag är naivist för att kunna behålla min barndoms syn på tingen”.

Med en ovanlig förmåga att fånga en individs säregna drag på ett lustigt men samtidigt respektfullt vis skildrade Olle Olsson Hagalund omgivningen omkring sig. Händelser och högtider fick ofta utgöra motiv i hans bildvärld och både glädjefyllda och mörka stunder återfinns i flera av hans hyllade verk. I auktionens målning ”Vid symaskinen” ser vi en rödhårig kvinna porträtterad i närbild, i full färd med att sy fast en spetskrage på den vita bomullsblusen. Hennes blick är djupt koncentrerad på uppgiften framför henne, i spegeln bakom ser vi hennes nästa slutna ögon. Vardagsscener fick ofta fylla konstnärens dukar, vilket även exemplifieras i målningen ”Lugnet” som ingår i auktionen. Olle Olsson Hagalund har i denna färgstarka komposition skildrat en av de charmiga smågatorna i Hagalund, hemstaden som konstnären själv kände utan och innan. Husfasadernas bjärta färger i gult, rosa och blått lyser upp den lilla gatan där rofyllda sällskap promenerar förbi. Den grönskande rabatten med intensivt lila blomster vittnar om att det är en sommarkväll vi möter, inbjudande ljummen trots solens nedgång och fönsterluckorna står fortfarande på glänt. Utanför det gula huset står en äldre dam med lysande gul hatt, hon stödjer sig mot sin käpp och iakttar nyfiket de förbipasserande. Lite längre fram på trottoaren syns en herre i jeans, prickig tröja och hög hatt spatsera vidare. Några kanske är på väg till en sen föreställning, andra för att få en nypa frisk luft innan natten. Olle Olsson Hagalund var en mästare på att fånga personligheter i sina bilder genom endast några få detaljer och sin karaktäristiska naiva stil, alltid återgivna med stor respekt och värme.

Olle Olsson Hagalunds stora genombrott innefattas av åren 1937-1942, då hyllade utställningar presenterades på både Konstakademien och Galleri Färg och Form i Stockholm. Hans verk är idag mycket efterfrågade på auktionsmarknaden och hyllas för sin stora charm och folklighet.


Objekten säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 11-14 juni 2019


Tillbaka till katalogen


Objekt ur auktionen

Mer information