Logga in

Fredrik Reuterswärd

”Non-violence”


Klubbades för 540.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13-15 juni 2018


290. Carl Fredrik Reuterswärd (1934‑2016). ”Non-violence”.
Signerad och numrerad CFR 2/8. Patinerad brons på bemålad metallsockel, L 120, H 78 cm.


FOKUS

Den 8 december 1980 sköts John Lennon ihjäl utanför sitt hem i New York. Han var då en av de största fredsförespråkarna i världen och i många av hans sångtexter, däribland de nedan citerade raderna ur Imagine, samlas det gemensamma budskapet om en förenad värld utan våld.

“Imagine all the people living life in peace
You may say that I’m a dreamer
But I am not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will live as one.”

– John Lennon

Carl Fredrik Reuterswärd hade lärt känna John Lennon och Yoko Ono i Montreux i Schweiz år 1963. Efter mordet bad Yoko Ono Reuterswärd att skapa en hyllning till John Lennon med önskemålet att verket skulle symbolisera Lennons vision om en värld utan våld. Så kom det sig att Reuterswärd skapade ”Non-Violence”, det som skulle bli det internationellt mest kända svenska konstverket genom tiderna. Men också någonting så mycket mer än det. En symbol som vida sträcker sig bortom det konstnärliga. Ett verk som med sin geniala symbolik inte behöver några som helst förklaringar. En världssymbol för fred med ett så tydligt, enkelt och självklart budskap. En uppmaning till mänskligheten att tänka efter, att inse att nu går det inte att blunda längre, eller titta bort – våldet i världen måste faktiskt få ett slut.

”Non-Violence”, eller den knutna pistolen (The Knotted Gun), som den också kallas, går tillbaka till Reuterswärds tidigare tema Mediets minne, med olika variationer av en penna som slår knut på sig själv. Istället blev det en knutslagen Magnum-revolvers pipa som fick tala sitt tydliga språk. Reuterswärd har själv beskrivit sin bakomliggande tanke på följande sätt: ”Humor är det bästa verktyg vi har för att föra samman människor. När jag gjorde min fredssymbol, tänkte jag på hur viktigt det var att få med lite humor, bara för att mitt ’vapen’ skulle bli symboliskt löjligt och fullständigt oanvändbart”.

Auktionens ”Non-Violence” är i monumentalt format, jämförande med de mindre versioner som vi vanligtvis finner på marknaden. Den aktuella versionen är 120 cm lång och nummer två i en edition om åtta exemplar. Ett av de första exemplaren av ”Non-Violence” köptes av Luxemburgs regering 1988 och skänktes som gåva till Förenta Nationerna. Sedan dess har den haft sin självklara placering framför FN-byggnaden i New York där den varje dag beundras av förbipasserande och påminner om det som egentligen synes självklart. Vid skulpturens tioårsjubileum utanför FN-byggnaden talade dåvarande generalsekreteraren Kofi Annan:

“The sculpture Non-Violence has not only endowed the United Nations with a cherished work of art; it has enriched the consciousness of humanity with a powerful symbol that encapsulates, in a few simple curves, the greatest prayer of man; that which asks not for victory, but for peace.”


Tillbaka till katalogen

Mer information