Logga in

Julia Beck (1853-1935)

Flicka på äng


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 6 – 9 december 2022


Nr 397 Julia Beck (1853-1935). Flicka på äng. Signerad och daterad Julia Beck 1886 Juni. Olja på duk, 56,5 x 47,5 cm.

UTROP

200.000 – 300.000 SEK
€ 19.000 – 28.000

PROVENIENS

Hjördis Westerström (1923-2012) och Bengt Westerström (1915-1998).
Därefter genom arv till nuvarande ägare.

UTSTÄLLD

Zornmuseet, Mora, ”Julia Beck”, 15 juni-14 september 2012.
Sven-Harrys konstmuseum, Stockholm, ”Julia Beck”, 25 maj-25 augusti 2013.
Bosjökloster, Skåne, 17 maj-18 augusti 2014.


Fokus

En skimrande sommardag med Julia beck

Julia Becks resa mot Frankrike började redan när hon efter Slöjdskolan blev antagen som elev vid Konstakademien 1872. Den så kallade fruntimmersavdelningen vid Konstakademien hade öppnat 1864 och där träffade hon andra konstnärer såsom Jenny Nyström, Eva Bonnier och Karin Bergöö. När hon 1878 kom till konstmetropolen Paris var hon en självklar del av den kvinnliga konstnärskretsen som också innefattade bland andra Hildegard Thorell, Anna Norstedt och norskan Harriet Becker. Staden lockade med studier vid Académie Julian och Académie Colarossi, som båda välkomnade kvinnliga studenter. Här blev hon elev till Léon Bonnat och Léon Gérôme. Paris erbjöd ett rikt konstutbud och utställningsmöjligheter samt för de kvinnliga konstnärerna en större frihet både konstnärligt och privat. Under 1880-talet var målet för varje svensk konstnärsaspirant studier i Frankrike och via Paris gick vägen för många vidare till den lilla byn Grèz-sur-Loing på den franska landsbygden. Konstnärskolonin, bestående av i huvudsak skandinaviska målare, blev för många en givande och inspirerande miljö som verkade förlösande och formskapande för merparten av de som vistades där. Gemenskapen var viktig, men avgörande var nog ändå ljuset och kontakten med det franska friluftsmåleriet. I Grèz’ trädgårdar och omgivningar fångade konstnärerna vardagen på sina dukar och skissblock. Ibland fick byns franska invånare stå modell, andra gånger var det en konstnärskollega och vän som avbildades i den fridfulla pittoreska miljön. 

Sommaren 1882 föreslog Richard Bergh att Julia Beck och Karin Bergöö skulle åka till Grèz-sur-Loing eftersom de ville ut på landet. De tre åren som Beck kom att spendera där kommenterade hon senare själv; ”detta var den viktigaste tiden för henne som konstnär, ty här kunde hon gå ut med sitt staffli i det fria och måla av landskapet”. När Julia Beck och Karin Bergöö, tillsammans med Lydia Wigert, Emma Löwstedt och Hildegard Thorell anlände till Grèz-sur-Loing, en knapp två-timmarsresa med tåget från Paris, blev de en del av en koloni bestående av de svenska konstnärerna Carl Larsson, Karl Nordström, Richard Bergh, Nils Kreuger, Theodor Lundberg, Carolina Benedicks Bruce, Lisen Lemchen, Gerda Rydberg (senare Tirén) och Johan Tirén liksom norrmännen Christian Krohg och Christian Skredsvig bland många andra. De flesta målarna hade tagit in på Hôtel Chevillon och Pension Laurent och kombinerade sitt konstnärliga arbete under dagarna med frukostar, middagar, fester av olika slag och utflykter. Inspirationen och livsglädjen flödade!

Julia Beck utvecklas under åren i Frankrike till en alldeles lysande konstnär som lyckas med konststycket att beröra. Hennes ögonblicksbilder från det fria utstrålar en lugn stämning och den skira orörda naturens skönhet visar sig från sin allra bästa sida. Julia Beck kommer att förbli Frankrike trogen under hela sitt resterande liv, i vissa perioder återvänder hon dock till Sverige, ofta under sommarmånaderna. Auktionens skimrande målning, troligen utförd i Sverige, är en mästerlig skildring av den franska impressionismen tolkad av en av våra främsta svenska konstnärer. På den ljuva sommarängen har den unga kvinnan slagit sig ner i den blomstrande prakten. Hon omges av de utslagna hundkexen och höga knotiga fruktträd som sträcker sig upp mot den ljusa sommarhimmelen. I bakgrunden ser vi ett rödmålat hus och ett rött staket som färgmässigt korresponderar väl med hennes vackra klädedräkt, hon bär en ljusrosa kjol med en djupröd jacka. Kvinnans ljusa hår är uppsatt och kröns av en ljust gul hatt som smyckats med vita och svarta fjädrar. Vi möter kvinnan koncentrerat försjunken i sitt handarbete där det vita tygstycket som hon arbetar med böljar ner längs med hennes knä. Som ingen annan lyckas Julia Beck att med en utsökt detaljerad känsla för stundens intima stillhet förmedla minnet av den skira sommargrönskan, värmen och det härliga lugnet under den vackraste av dagar.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information