Logga in

John Bauer (1882‑1918)

”Tack skall du ha för det sköna päronet, sade hon”


Klubbad för 420.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 10-13 december 2019


Nr. 905 John Bauer (1882‑1918). ”Tack skall du ha för det sköna päronet, sade hon”. Signerad och daterad John Bauer 1912. Tusch och akvarell, 25 x 25 cm.

Illustration till Anna Wahlenbergs saga ”Trollkarlens kappa” ur ”Bland Tomtar och Troll” från 1912.

UTROP

150.000 – 200.000 SEK
€ 14.000 – 19.000

LITTERATUR

Cyrus Granér (red.), Bland Tomtar och Troll, 1912, avbildad s. 21.
Elsa Olenius (red.), John Bauers sagovärld: en vandring bland tomtar och troll, riddare och prinsessor tillsammans med några av våra främsta sagodiktare, 1993, avbildad s. 25.


Fokus

“Tack ska du ha för det sköna päronet, sade hon…”

”Men morgonen därpå, då Alvida tittade ut genom sitt fönster, föll hennes blick på en fattig vandrerska, som satt vid dikeskanten och åt på ett stort, läckert päron. Och vandrerskan steg upp och neg.

– Tack skall du ha för det sköna päronet, sade hon. Det hade fallit ned från ditt fönster. Och den frukt som ligger på landsvägen får man ju ta.

Då märkte Alvida hur präktigt hennes fönster var prytt. Och hon visste att det var trollkarlen som gjort det för att beveka henne till att sprätta bort den skinande hårlänken.”

I Anna Wahlenbergs saga ”Trollkarlens kappa” berättades det om en elak trollkarl som med hjälp av sin svarta flygkappa rövar bort bygdens flickor till sin praktfulla slottsträdgård, för att där dansa, sjunga och spela vackert till hans belåtenhet. Men så en dag möter trollkarlen bysmedens dotter Alvida, som på alla sätt möjliga undviker att stiga på den förtrollade kappan. I sina försök att locka med sig flickan får trollkarlen till sin förtrytelse se att den fått en stor reva. Alvida tror att olyckan skett därför att han velat skydda henne, och så rycker hon av en tunn länk från sitt guldgula hår för att med den sy ihop revan i trollkarlens kappa.

Sömmen, sydd med Alvidas guldgula hårlänk, lyste lika starkt mot det svarta tyget som en god gärning lyser mot en ond. Skenet från hårlänken störde för alltid trollkarlens nattsömn, då det trängde genom berg, murar, golv och tak. I hopp om att Alvida i tacksamhet skulle sprätta bort den skinande sömmen pryder trollkarlen hennes fönster med allsköns vinrankor, druvklasar och frukter. Men Alvida tyckte att länken satt bra där den satt, och trollkarlen slapp aldrig ifrån den. Varje natt tvingade den honom, som bara ville göra ont, att axla sin svarta kappa och flyga bort med goda gåvor åt de trötta och olyckliga. Och vågade han någonsin mer röva bort en flicka, hjälpte det inte hur rikt han än klädde Alvidas fönster. Den gyllene sömmen lyste i alla fall så bländande både dag och natt att han inte fick en ögonblicks ro, förrän han flugit tillbaka med sitt rov.

Till denna sagas utgivning i sagosamlingen “Bland tomtar och troll” 1912 utförde John Bauer ett antal illustrationer. I denna auktion återfinns den detaljrika och färgstarka scen där Alvida vaknar upp till sin fruktbeklädda fönsterkarm. Det var som illustratör till ”Bland tomtar och troll”, vilken utkom första gången år 1907, som John Bauer fick sitt stora genombrott. Han utförde illustrationer till sagorna under åren 1907-1910 samt 1912-1915. Det var under denna period och de kommande åren som Bauer på allvar började utveckla sin egen stil, vilken känns igen i såväl ridderliga bildvärldar som mossiga stenar, skira prinsessor och klumpiga bergatroll. Med denna stil kom han att bli en av de mest erkända sagoillustratörerna under sin verksamhetstid. Vid sekelskiftet 1900 var litteratur och konst fortfarande något som nästan uteslutande riktade sig till över- och medelklassens barn, men under seklets första decennium kom detta att förändras. Ny modern teknik möjliggjorde tryck av både illustrationer och texter vilka i sin tur blev mer lättillgängliga även för de som växte upp i mindre bemedlade familjer. Den nationalromantiska vågen som sköljde över Sverige under denna tid fångades upp av samtidens konstnärer och John Bauers rika illustrationer fick snart gestalta både miljöer och karaktärer i berättelser av dåtidens främsta sagoförfattare.


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Fredrik Fellbom

Intendent

Skulptur och grafik
Tel: 0707-51 81 31
fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information