Logga in

John Bauer (1882‑1918)

”Daga hade fått fram guldkronan”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 12 – 15 december 2023


Nr 837 John Bauer (1882‑1918). ”Daga hade fått fram guldkronan”. Monogramsignerad JB. Tusch, akvarell, täckvitt samt blyerts på papper, 23 x 19 cm.

Illustration till Harald Östensons saga ”Sagan om Dag och Daga och flygtrollet på Skyberget” ur ”Bland Tomtar och Troll”, 1907.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 26.000 – 35.000

LITTERATUR

Bland Tomtar och Troll, 1907, avbildad.


Fokus

Sagan om Dag och Daga handlar om två syskon och deras starka band till varandra. När Dag plötsligt försvinner ger sig Daga iväg för att återfinna sin käre bror. På vägen stöter hon på en prins som vill göra henne till sin brud och han ger henne vackra kläder, guldarmband och en krona i guld. Men framför allt lovar han henne att man ska göra allt för att få hem hennes bror. Då hon förstår att hans tjänare inte alls verkar söka reda på Dag bestämmer hon sig för att fortsätta letandet på egen hand. Hon lägger guldkronan, skruden och de gyllene ringarna i ett knyte och klär sig i sina gamla kläder. Vid Skyberget hittar hon Dag inkapslad i en klippa. Han varnar henne för det hemska flygtrollet men hon är fast besluten. Hon tar mod till sig och kliver in i salen där han sitter på sin tron. 

”Därinne satt det stora förskräckliga flygtrollet på en hög gyllene tron, och runt omkring höll talrika vänskapliga pysslingar på med att hamra och smida.
När Daga steg in, blevo alla så förvånade, att de släppte allt, vad de hade i händerna.
– Snälla flygtroll, sade Daga, låt inte min bror sitta längre i den där hemska klippan utan låt honom följa med mig hem!
– Har du traskat iväg ända hit i den tron, att jag skulle släppa honom lös, bara för att du ber om det, sade trollet. Då är du verkligen så dum, så du bör ha betalt för det. Kan du skaffa hit en drottningkrona av äkta guld, innan jag hinner räkna till tre, så må både du och din bror i frid draga härifrån, men kan du det inte, så skall jag kasta dig så högt, så du inte syns och sen låta dig falla ner mitt för bror dins näsa.
När trollet hade sagt dessa ord, började både det och pysslingarna att gapskratta, så en halv oxe hade kunnat falla ner genom deras otäcka gap.
Så begynte trollet att räkna, men det hade inte hunnit längre än till två, förrän Daga hade fått fram guldkronan och kastat den mitt över dess svarta klofingrade hand.
Nu skulle du sett, så snopna och långnästa både trollet och pysslingarna såg ut.
Men sitt ord måste trollet hålla, hur ilsket det än var, och snart voro Dag och Daga lyckligt på hemvägen.”

Syskonen kan återvända hem, och prinsen som undrar var hans kära Daga försvunnit blir överlycklig när han hittar henne hemma med sin bror. Han ber om hennes hand ytterligare en gång. Hennes lojalitet gentemot Dag är något prinsen värderar högt och i synnerhet när han förstått att hans tjänare inte lytt hans order. Sensmoralen blir att man inte ska döma någon för deras yttre men också att det ofta lönar sig att vara lojal och modig. 

John Bauer har illustrerat sagan som publicerades i ”Bland Tomtar och Troll” 1907. Den bild som nu presenteras hör till den beskrivna scenen där Daga möter flygtrollet. Som vår främsta sagomålare har John Bauer här som alltid, lyckats fånga sagans inneboende väsen samtidigt som han tillför ytterligare en dimension till läsaren. Troll och prinsessor hör till hans mest älskade motiv. Här är Daga presenterad med ett långt blont hår. Likt Bauers andra prinsessor, så som Tuvstarr bland många andra, fick sannolikt hans hjärtas Esther stå modell för dessa älvliknande flickor. Flygtrollet på sin tron är en väldig gestalt, lagom läskig och lagom kraftfull, med fornnordisk inspiration.  


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information