Logga in

Ivar Arosenius (1878‑1909)

”Bachi sjö”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 12 – 15 december 2023


Nr 826 Ivar Arosenius (1878‑1909). ”Bachi sjö”. Monogramsignerad och daterad -IA 06-. Oljetempera på duk, 101 x 125 cm.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 26.000 – 35.000

PROVENIENS

Konstnärens hustru Eva Arosenius-Dich (född Adler, 1879‑1965).
Konstnärens dotter Eva “Lillan” Arosenius (1906‑2004).
Beijers Auktioner, Stockholm, 26‑28 april 1989, kat. nr 9.
Svensk privatsamling.

UTSTÄLLD

Lunds universitets konstmuseum, ”Ivar Arosenius, Sigge Bergströms och Gerhard Hennings utställning”, 1908, kat. nr 119.
Valand, Göteborg, ”Ivar Arosenius, Sigge Bergströms och Gerhard Hennings utställning”, 1908.
Konstakademien, Stockholm, ”Minnesutställning öfver konstnären Ivar Arosenius”, 1909, kat. nr 28.
Liljevalchs konsthall, Stockholm, ”Novemberutställningen, Carl Wilhelmson, retrospektiv kollektion”, 1922, kat. nr 47.
Konstakademien, Stockholm, ”Ivar Arosenius. Minnesutställning”, 1926, kat. nr 11.
Ateneum, Helsingfors, ”Ivar Arosenius”, 1926, kat. nr 9.
Kunstforeningen, Oslo, ”Ivar Arosenius”, 1927, kat. nr 9.
Göteborgs konstförening, Konsthallen, ”Ivar Arosenius. Minnesutställning”, 1927, kat. nr 9.

LITTERATUR

Karl Asplund, Ivar Arosenius, SAK, 1928, omnämnd s. 102 och 158, samt avbildad pl. 13.
Sven Sandström, Ivar Arosenius, 1959, omnämnd s. 152, 171 och 265.
Björn Fredlund, Ivar Arosenius, 2009, upptagen i katalog över olje- och temperamålningar s. 200 som nr 24.


Fokus

Mitt i sjön balanserar en man med glas i handen på en tunna – det är Bacchus själv i egen hög person. Festligheterna vid Bachi sjö är i full gång. Personer med olika bakgrund och nationalitet har samlats och de roar sig under vingudens ledning. I bakgrunden syns bebyggelse och i mitten reser sig ett kyrktorn i jungfruligt vit kulör. Från Nykterhetscaféet strömmar det människor som rör sig mot rusets sjö och lockande vatten. 

Ivar Arosenius var en konstnär som besatt förmågan att röra sig mellan samhällskritiskt måleri som kommenterade sin samtid liksom skämtteckning och satir. Hans främsta skola var livet, snarare än de institutioner som han visserligen hade bevistat, men ändå tog avstånd ifrån. Med sig från Valands målarskola tog han troligen framför allt vänskapen med konstnärskollegorna Gerhard Henning och Ole Kruse. Hans bohemiska natur och bildningsresor på kontinenten gav frukt i hans konstnärskap. Efter att han studerat och roat sig i Paris under vintern 1904-1905 återvände han till Göteborg och gifte sig snart med Eva Adler. Så föddes deras dotter Eva, för de flesta ihågkommen som Lillan. Hon blev en symbol för livet och en stor inspirationskälla för sin far. Han arbetade intensivt och hade en produktiv period där Lillan ofta fick stå modell. Arosenius, som tidigt fått diagnosen blödarsjuka, dog endast 30 år gammal i sviterna av denna sjukdom som hade präglat hela hans liv. Han hade just fått sitt stora genombrott och strålande recensioner efter en utställning på Valand 1908 tillsammans med vännerna Henning och Sigge Bergström. Postumt gavs bilderboken ”Kattresan” ut år 1909, en saga där dottern Lillan spelar huvudrollen.

I det nationalromantiska 1800-talet gjorde sagornas värld entré i hemmen och folksagor gavs ut av författare som HC Andersen och Bröderna Grimm. Arosenius lät sagoinspirationerna ta form med hjälp av sina penslar. Han rörde sig ytterligare mot strömmen och avstod från förankring i textförlagor, den höga stilens tradition och den nordiska symbolismen. Med utgångspunkt i enkla former och ett dekorativt måleri med rötter i folkkonsten tillsatte han ett innehåll och beredde vägen för en förståelse hos en bred publik. Arosenius konst präglas av ett konstnärligt uttrycksbehov där man kan relatera konsten till hans eget liv. Den genomsyras av en ironisk distans som antingen visar sig som uppsluppen respektlöshet eller en parodisk parafrasering av vedertagna ideal. Arosenius vände sig emot den riddarsymbolik som formulerades under 1890-talets ideal, bland annat förkroppsligat av hans gamla lärare vid Konstnärsförbundets målarskola Richard Bergh i dennes berömda målning ”Riddaren och jungfrun” från 1897. I en slags ”antiheroism” och i ett vid-sidan-av-perspektiv ville Arosenius berätta historier, utmana och raljera. Hjältarna blev just anti-hjältar som utstrålade kraftlöshet medan jungfrun avbildades som en sagoprinsessa med grund i nordisk sagoton. 

Efter en kraftig näsblödning där konstnären nästan fick sätta sitt liv till på försommaren 1906 satte Arosenius igång en produktiv period och utförde bland annat auktionens ”Bachi sjö” liksom ”Rus”. Båda dessa lite större dukar med bacchanaliska motiv visar, likt Bellmans Fredmans epistlar, på både eufori och tragik på en och samma gång. Karl Asplund, 1928, beskriver detta ytterligare: ”I ’Bacchi sjö’ är lösenordet det Fredmanska: ’Du svettas, stor sak, i brännvin skall du bada’. Bacchus simmar i en sjö av sprit, kring vilken alla jordens folk kräla och ragla i omtöcknat spritbegär – en egendomlig kontrast till det blida, idylliska svenska sommarlandskapet med rödstrukna hus och en liten vitmenad kyrka i bakgrunden. Bacchus är alltid en fet och godsint gud, och Arosenius sparar inte på formerna, när han förhärligar sin skyddspatron.” 

För att presentera sina sagobilder använde sig Arosenius vanligtvis av akvarell och tempera, särskilt i de små miniatyrerna. När han ville gå upp i format lämpade sig olja bättre, och oljemålningar av Arosenius är ovanliga. I auktionens uttrycksfulla målning ”Bachi sjö”, utförd i oljetempera, använder Arosenius en kolorit som är som hämtad från allmogemåleriet med smörgult och varmt rött. Denna centrala bild i konstnärens oeuvre ställdes ut första gången 1908 vid Lunds universitets konstmuseum och senare samma år vid den hyllade utställningen vid Valand. ”Bachi sjö” lämnar ingen oberörd. Med stor humor och lite allvar lämnar sagoberättaren Arosenius oss som alltid med ett leende på läpparna.  


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information