Logga in

Olle Olsson Hagalund

Hembageriet i Hagalund


Klubbades för 250.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13-15 juni 2018


163. Olle Olsson Hagalund (1904‑1972). Hembageriet i Hagalund. Signerad Olle Olsson Hagalund samt signerad a tergo. Olja på duk, 52 x 77 cm.

Detta konstverk säljs till förmån för Dr. Margaretha Nilssons stiftelse för medicinsk forskning.

Proveniens:
Med.dr Margaretha Nilssons (1937‑2017) samling, Halmstad.


Det idylliska och sprudlande livet i stadsdelen Hagalund utanför Stockholm har av ingen annan konstnär skildrats i den utsträckning som av Olle Olsson Hagalund. Kärleken till platsen där han föddes år 1904 och även var bosatt i under hela sin levnadstid fångas i flera av hans målningar på ett charmigt och lekfullt vis, drag som tidigt gjorde honom erkänd som en framträdande naivist.  Det hus som Olle Olsson Hagalund bodde i byggdes av hans morfar Carl Jakob Brolin kring sekelskiftet och var ett färggrant hus som många andra i samma stadsdel mitt i kåkstaden Hagalund. För konstnären själv var Hagalund hela världen i miniatyr, en insikt som roade honom vid varje resa utomlands men även inom Sveriges gränser. Miljöerna och de människor som han och hustrun Maja mötte under sina färder påminde mycket om hans älskade hemstad och den värme som präglar hans porträttering av människor och platser vittnar om positiva och personliga intryck från världens alla hörn. Olle Olsson Hagalund målade sina människor och miljöer med stor omsorg. Husen i Hagalund var ofta byggda enligt den enskildes smak och färg, något som kom att sätta en särskild prägel på både stadsdelen och konstnärens målningar med motiv från denna. Den naivistiska stil som tydligt framträder i hans målningar lär konstnären själv ha kommenterat med orden; ”jag är naivist för att kunna behålla min barndoms syn på tingen”.

Med en osedvanlig förmåga att fånga en individs säregna drag skildrade Olle Olsson Hagalund omgivningen omkring sig. Han var en skicklig observatör som gärna framhävde intressanta personligheter och lustigheter, om än alltid med stor respekt och beundran för de människor han mötte och avbildade. Händelser och högtider fick ofta utgöra motiv i hans bildvärld och både glädjefyllda och mörka stunder återfinns i flera av hans hyllade hans verk. I Olle Olsson Hagalunds verk ”Hembageriet i Hagalund” får vi följa med konstnären till stadsdelen Hagalund, platsen där han själv växte upp och hyste stor värme inför. Med en sprudlande färgskala och sin säregna naivistiska stil lyckas Olsson Hagalund charma betraktaren.  Detaljerna är synbart viktiga och han har skarpsinnigt avbildat både människorna och miljön med säregna attribut. Bilden skildrar en av Hagalunds myllrande smågator, kantad av små butiker inhysta i färgglada fasader. Utanför affärerna dinglar inbjudande skyltar som välkomnar strosande besökare att stiga in, såsom Hembageriets fantasifulla bild av en nygräddad kringla. Sommaren har övergått i höst och det är vackra toner i gult, rött och orange som pryder trädens löv längs gågatan. Olle Olsson Hagalund har i denna stämningsfulla bild skildrat vardagslivet i Hagalund med stor kärlek och fångar säsongens färger och den kyliga dagen med en omisskännlig skicklighet.

Hagalunds stora genombrott innefattas av åren 1937-1942, då hyllade utställningar presenterades på både Konstakademien och Galleri Färg och Form i Stockholm. Hans verk är idag mycket efterfrågade på auktionsmarknaden och hyllas för sin stora charm och folklighet.


Tillbaka till katalogen

Mer information