Logga in

Helmer Osslund (1866‑1938)

Abiskojokk


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 12 – 15 december 2023


Nr 800 Helmer Osslund (1866‑1938). Abiskojokk. Signerad Helmer Osslund övre vänster hörn. Olja på smörpapper lagt på pannå, 48 x 79 cm.

Utförd år 1915.

UTROP

300.000 – 400.000 SEK
€ 26.000 – 35.000

PROVENIENS

Bankdirektör Erik Snellman (1903‑1985), Västerås.

UTSTÄLLD

Konstakademien, Stockholm, ”Helmer Osslund – Retrospektiv utställning”, 5‑27 mars 1938, kat. nr 88.
Nationalmuseum, Stockholm, ”Den unga expressionismen”, 1944, kat. nr 340.
Nationalmuseum, Stockholm, ”Helmer Osslund – Norrlands målare”, 1971, kat. nr 158.


Fokus

Det riktigt dånar och brusar, vattnet skvätter och fullkomligt rusar förbi. Höstens varma färgskala har omfamnat fjällandskapet. Björkarnas brandgula löv ska dock snart lämna de vit-svarta träden. Mitt i denna naturens makalösa skådespel fångar konstnären en ögonblicksbild. Här är det fjällälven Abiskojokk mitt i Abisko nationalpark i norra Lappland som fångat hans intresse. 

Helmer Osslund målar upp en symfoni av färger och han skapar en lovsång till det norrländska landskapet så som ingen annan före honom gjort. Med ett blankt ark, i Osslunds fall ofta ett smörpapper, var möjligheterna oändliga när han hänfördes av de norrländska vidderna och lät penseln dansa. Det är fjällen, vattnet som banar sin väg genom vildmarken och trädens vindpinade stammar långt ifrån spår av människa och civilisation som förkroppsligar konstnärens bild av norra Sverige. I sann nationalromantisk anda, typisk för tiden kring och efter sekelskiftet, har konstnären skildrat en bit natur som han fäst med olja på papper eller duk. Det blir en fri och otvungen skildring av naturen och dess kraft och hisnande skönhet. 

Helmer Osslund anses av många vara de norrländska viddernas okrönte konung. Vägen dit var inte självklar, från studierna i Stockholm vidare till både Paris och USA skulle livet forma honom. Efter år som dekorationsmålare vid Gustavsbergs porslinsfabrik valde han konstnärens bana – inte alltid kantad av framgångar. Med en målmedvetenhet och strävsamhet blev den i Tuna födde konstnären så betagen av de norra delarna av vårt land att han såg det som sitt kall att på plats i naturen förmedla ögats intryck med penseln. År 1898 hade Osslund funnit sitt hjärtas och konsts sanna hemvist i mötet med Norrlands fjällmassiv och de storslagna vildmarksvidderna. Detta blev startskottet för Osslunds artistiska upptäcktsfärd i det svenska landskapet som kom att uppta resten av hans liv, och det är i dessa, av konstnärsgeografins oupptäckta utkanter, som hans dynamiskt uttrycksfulla landskapskonst har tillblivit. Han var ständigt på jakt, ständigt sökande efter ny inspiration, nya lärdomar, nya impulser och konstnärens månadslånga målarvandringar i de norrländska ödemarkerna omfattade allt från Nordingrå i söder till Torne träsk i norr.

Det eviga sökandet såg Osslund som någonting självklart för en sann konstnär. Hans levnadstecknare har beskrivit hur han bland annat rådde den unge Leander Engström att söka sig från Sundsvall, där de båda för första gången möttes: ”En man, som, skall bli konstnär, måste ut och lufta på sig, annars dör konstnärsämnet inom honom… Konst är kamp, ensamhet, köld och svält, umbäranden i alla riktningar. Endast den, som offrar något, kan vinna något.” Det var en man av erfarenhet som talade, allt detta väl beprövat av Osslund själv.

Ungefär ett sekel senare anses han idag vara en av våra mest talangfulla och viktiga svenska konstnärer under 1900-talets början. I auktionens målning ”Abiskojokk” visar Osslund oss att det är i naturen vi finner det vackraste som våra ögon kan vila på, mästerligt skildrat och tolkat av honom själv. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information