Logga in

Gerhard Henning (1880‑1967)

”Stående flicka”


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 13 – 16 juni 2023


Nr 456 Gerhard Henning (1880‑1967). ”Stående flicka”. Signerad G. HENNING. Gjutarmärkt LAURITZ RASMUSSEN, BRONCE STØBER – KBHVN. Patinerad brons. H 196 cm.

Utförd år 1942.

UTROP

600.000 – 800.000 SEK
€ 53.000 – 70.000

PROVENIENS

Hovjägmästaren och konstsamlaren Gunnar Aage Hagemann (1877‑1971),
Bjärsjöholms slott, Skåne.
Därefter genom arv till förutvarande ägare.
Uppsala Auktionskammare, Internationell Kvalitetsauktion 2 – 5 december 2014, kat. nr 113.
Svensk privatsamling, förvärvad vid ovanstående auktion.


Fokus

Gerhard Henning

Den monumentala skulpturen “Stående flicka” 

Den svensk-danske skulptören Gerhard Henning föddes i Stockholm år 1880 men var bosatt och verksam större delen av sitt liv i Köpenhamn. Redan två år efter att Gerhard Henning föddes flyttade familjen till den danska huvudstaden och kom att stanna där i 12 år. De flyttade under Hennings tonår från Köpenhamn till Göteborg där han arbetade som målarlärling och började studerade vid Valands konstskola. Det var under dessa år som han stiftade bekantskap med den svenske konstnären Ivar Arosenius, en vänskap som skulle komma att influera Gerhard Henning mycket som målare och grafiker vilket syns i hans tidiga verk. Tillsammans med vännen och kollegan Arosenius sökte Gerhard Henning till Konstakademien i Stockholm, men till skillnad från Arosenius blev han inte antagen. Istället studerade han några år på Konstnärsförbundets skola i Stockholm.

Ännu hade inte Gerhard Henning funnit sitt egna uttryckssätt inom konsten, utan han influerades fortfarande mycket av äldre mästare och samtida kollegor i branschen. Genombrottet för egen del kom först efter att han bestämt sig för att åter flytta till Göteborg och öppna en egen ateljé. Han övergick då alltmer till att skapa skulpturer och föremål i keramik, vilket medförde att han så småningom övergav måleriet nästan helt. Intresset var fransk 1700-tals konst och i synnerhet rokoko var stort vilket kan anas i flera av hans verk. Flera av hans skulpturer från denna tid går att beskåda runt om i Göteborg och på Göteborgs konstmuseum finns närmare 170 verk utförda av Gerhard Henning. Ett erbjudande om en anställning vid Kongelige Porcelænsfabrik i Köpenhamn år 1909 lockade den då 29 år fyllda Gerhard Henning, som beslöt sig för att flytta till Danmark och påbörja tjänsten. Han behärskade redan det danska språket och kom att trivas i sin nya hemstad, vilket resulterade i att han blev dansk medborgare 1931. I Danmark skulle han komma att stanna ända fram tills sin död 1967 och idag finns omkring 65 verk av Gerhard Henning, de allra flesta skulpturer, utställda på Ny Carlsberg Glyptotek i Köpenhamn.

Den nakna kvinnokroppen är ständigt återkommande inom Gerhard Hennings bildvärld och har blivit något av hans signum. Utifrån detta motiv kunde han skapa både erotiska mindre figuriner likväl som större skulpturer anpassade för utomhusmiljö. Ett fantastiskt exempel på det senare vilket i synnerhet visar hans förmåga att avbilda och porträttera kvinnans kropp är auktionens “Stående kvinna”. Skulpturen som är gjuten i brons föreställer en naken kvinna och som så ofta gällande Hennings skulpturer finns en påtaglig styrka och massivitet i dess form. Gerhard Henning uttryckte själv om sina kvinnliga skulpturer att “De siger, mine piger har for tykke ben. Det kan såmænd godt være, men jeg kan nu lide det sådan. De står så godt på dem.”. Kvinnan intar en klassisk kontrapostposition och inspirationen från de antika förebilderna är påtagliga, men hon förmedlar ett förenklat och mer samtida uttryck än många tidigare exempel.

Auktionens “Stående flicka” kan jämföras med “Faaborgpigen” i brons från åren 1941‑42 som står vid stadion i Faaborg. Detta exemplar i brons skänktes till Faaborgs kommun av Ny Carlsbergsfonden och installerades vid stadion i Faaborg år 1945. En ytterligare jämförelse kan göras med “Stående nøgen pige” från år 1948 som finns på Statens Museum for Kunst i Köpenhamn och dess förlaga i gips från år 1941. 


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Magnus Bexhed

Verkställande direktör

Tel: 0705-22 12 04
bexhed@uppsalaauktion.se

Mer information