Logga in

Gerda Roosval-Kallstenius (1864-1939)

Kvinna i blommande fruktträdgård


Säljs vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 14 – 18 juni 2022


Nr 683 Gerda Roosval-Kallstenius (1864‑1939). Kvinna i blommande fruktträdgård. Signerad och daterad Gerda Roosval K-S Paris 92. Olja på duk, 72 x 100 cm.

UTROP

60.000 – 80.000 SEK
€ 5.700 – 7.600


Fokus

Gerda Roosval-Kallstenius och det franska ljusmåleriet

Det franska ljuset är påtagligt och kännetecknar i stort sett all konst som tillkom vid 1800-talets sista decennier hos de skandinaviska målarna som besökte Frankrike och inspirerades av dess friluftsmåleri. Auktionens härliga trädgårdsbild med blommande fruktträd och detta typiska franska ljus av Gerda Roosval-Kallstenius tillkom år 1892.

Gerda Roosval kom från en intellektuell familj med en far som var bankdirektör, brodern Johnny blev konsthistoriker medan brodern Albin arbetade som kulturjournalist och filmproducent. Hon hade 1891 gift sig med sin studiekamrat Gottfrid Kallstenius. I augusti året därpå, när de befann sig i den lilla landsortsbyn Grez-sur-Loing lite drygt två timmar söder om Paris, föddes deras förste son John. 

Efter undervisning i teckning för Christine Sundberg och studier vid Tekniska skolan i Stockholm antogs Gerda hösten 1886 till Konstakademien. Bland hennes kvinnliga studiekamrater återfinns Lotten Rönquist, Hilma af Klint, Ida Gisiko-Spärck och Agnes de Frumerie. Gottfrid Kallstenius och Gerda fann varandra under studietiden och kort efter bröllopet 1891 reste de till Frankrike för vidare utbildning. Efter en höst i Bretagne slog de sig ner i den franska konstmetropolen Paris – målet för varje konstnär med aspirationer. Gerda studerade vid Académie Colarossi för Gustave Courtois och ställde ut vid Salongen. På senvåren 1892 tog paret Roosval-Kallstenius sig till Grez där de bodde på det ena av de två pensionaten – Hôtel Chevillon. Konstnärsparet, likt många av deras kollegor, vistades, inspirerades och umgicks med varandra i den numera så berömda konstnärskolonin den sommaren.

Kolonin i Grez, som bildats omkring tio år tidigare, hade redan genom konstnärer som Carl Larsson och Karl Nordström haft inverkan på kommande generation konstnärer även i hemlandet. Det franska friluftsmåleriet hade stor påverkan på nordborna, särskilt Jules Bastien-Lepages gråtonade realism. Även impressionisternas ljusmåleri med upplösta konturer och klara färger influerade de svenska konstnärerna. Kännetecknande är den ”silverton” som lyser i Grezskolans kolorit och vardagliga motiv av människor och natur.

Den blommande fruktträdgården som avbildats i auktionens målning torde vara utförd i Paris på våren just då de vita blommorna slagit ut och strax innan Gerda och Gottfrid äntligen åkte till Grez-sur-Loing. Samma vår utför Gerda sitt välkända självporträtt hållandes en blå hyacint (i en privat samling) och den ömsinta bilden ”Vår i Paris” (Nationalmuseum).


Tillbaka till katalogen »

Kontakt

Sofie Bexhed

Försäljningschef

Tel: 0705-22 61 62
sofie.bexhed@uppsalaauktion.se

Fredrik Fellbom

Intendent

Skulptur och grafik
Tel: 0707-51 81 31
fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information