Logga in

John Bauer

”Det var en gång en prins, som var ute och red i månskenet”


Klubbades för 640.000 kr vid Uppsala Auktionskammare Internationella Kvalitetsauktion 7-10 juni 2017.


1218. John Bauer (1882‑1918). ”Det var en gång en prins, som var ute och red i månskenet”.
Signerad och daterad John Bauer 1914. Akvarell med täckvitt, 27 x 30,5 cm.


“Det var en gång en prins, som var ute och red i månskenet. ​Luften var så lätt, att det föreföll honom som han flög fram på sin häst. ​Himlen var djupt blå med en stor vit måne, som svävade fram bland små krusiga moln. Men långt borta över bergen blixtrade det tyst. Prinsen red fort, och hans skugga var så stor i månskenet, att den såg ut som ett övernaturligt vidunder med en jätteskepnad till ryttare.”

Så inleds Helena Nybloms saga “Ringen” från 1914. Sagan handlar om en prins som finner en ring under en vandring längs stranden. Ringen visar sig vara magisk, beter sig som om den ville sätta prinsen i rörelse mot dess ägare. Prinsen rider ut i världen för att finna ringens ägare och han når till slut en fången prinsessa som sänt ut den magiska ringen, kastat den i havet för att få hjälp. Till denna sagas utgivning i sagosamlingen “Bland tomtar och troll” 1914 utförde John Bauer ett antal illustrationer. I denna auktion återfinns det omedelbart förtrollande verk som ämnar illustrera det inledande stycket i sagan. Prinsen rider lättsamt men livligt, närmast svävande genom landskapet. Månskenet skänker ett gyllene skimmer över ekipagets väldiga skepnad under den midnattsblå himlen. I en frekvent reproducerad variant av detta motiv är perspektivet större och himlen vidare än i auktionens förlaga där prinsens gestalt har placerats centralt. Här tillåts en större omsorg för detaljrikedom, varför bilden känns mer intim. Med svårslagen inlevelse översätts Helena Nybloms romantiska stiliserade sagospråk till bild. Med “Ringen” fångar Bauer upp väsentliga delar ur samtidens medeltidssvärmeri. I en vinjett och tre helsideillustrationer ryms jungfrun och befrielsemotivet jämte besvärjelser och magiska föremål, alla tydliga element ur denna sekelskiftets riddarromantik.

Det var som illustratör till ”Bland tomtar och troll”, vilken utkom första gången år 1907, som John Bauer fick sitt stora genombrott. Han utförde illustrationer till sagorna under åren 1907-1910 samt 1912-1915. Det var under denna period och de kommande åren som Bauer på allvar började utveckla sin egen stil, vilken känns igen i såväl ridderliga bildvärldar som mossiga stenar, skira prinsessor och klumpiga bergatroll. Med denna stil kom han att bli en av de mest erkända sagoillustratörerna under sin verksamhetstid. Vid sekelskiftet 1900 var litteratur och konst fortfarande något som nästan uteslutande riktade sig till över- och medelklassens barn, men under seklets första decennium kom detta att förändras. Ny modern teknik möjliggjorde tryck av både illustrationer och texter vilka i sin tur blev mer lättillgängliga även för de som växte upp i mindre bemedlade familjer. Den nationalromantiska vågen som sköljde över Sverige under denna tid fångades upp av samtidens konstnärer och John Bauers rika illustrationer fick snart gestalta både miljöer och karaktärer i berättelser av dåtidens främsta sagoförfattare


Tillbaka till katalogen »

Mer information