Logga in

Olle Olsson Hagalund

Barscen med sällskap


Klubbad för 200.000 kr vid Uppsala Auktionskammare Internationella Kvalitetsauktion 7-10 juni 2017.


328. Olle Olsson Hagalund (1904‑1972).
Barscen med sällskap, föreställande bland andra konstnären själv och Nils Ferlin.
Signerad Olle Olsson Hagalund. Olja på duk, 71 x 75 cm.


Det idylliska och sprudlande livet i stadsdelen Hagalund och även Stockholms innerstad har av ingen annan konstnär skildrats i den utsträckning som av Olle Olsson Hagalund. Kärleken till platsen där han föddes år 1904 och även var bosatt i under hela sin levnadstid har fångats i flera av hans målningar på ett charmigt och lekfullt vis, drag som tidigt gjorde honom erkänd som en framträdande naivist. Det hus som Olle Olsson Hagalund bodde i byggdes av hans morfar Carl Jakob Brolin kring sekelskiftet och var ett färggrant hus, liksom många andra i samma stadsdel, mitt i kåkstaden Hagalund. För konstnären själv var Hagalund hela världen i miniatyr, en insikt som roade honom vid varje resa utomlands men även inom Sveriges gränser. Miljöerna och de människor som han och hustrun Maja mötte under sina färder påminde mycket om hans älskade hemstad och den värme som präglar hans porträttering av människor och platser vittnar om positiva och personliga intryck från världens alla hörn. Olle Olsson Hagalund målade sina människor och miljöer med stor omsorg. Den naivistiska stil som tydligt framträder i hans målningar lär konstnären själv ha kommenterat med orden; ”jag är naivist för att kunna behålla min barndoms syn på tingen”.

Med en ovanlig förmåga att fånga en individs säregna drag på ett underhållande men samtidigt kärleksfullt vis skildrade Olle Olsson Hagalund omgivningen omkring sig. Han var en skicklig observatör som gärna framhävde intressanta personligheter och lustigheter, om än alltid med stor respekt och känsla för människan. Vardagliga händelser men även högtider fick ofta utgöra motiv i hans bildvärld och både glädjefyllda och mörka stunder återfinns i flera av hans hyllade verk. Konstnären var själv en välkänd gäst inom Stockholms sprudlande restaurangliv och sågs ofta florera med vänner och bekanta på någon av innerstans krogar och barer. Det kulturella livet sjöd på Stockholms gator och poeter, konstnärer, filosofer och författare möttes ofta för att diskutera livets frågor och utbyta yrkesmässiga idéer med varandra. Ett sådant möte från en okänd bar belägen någonstans i Stockholm har Olle Olsson Hagalund skildrat i auktionens målning ”Barscen”. Konstnären har porträtterat sig själv bland den yviga skaran människor, troligtvis är det Olle Olsson Hagalund själv som står i mitten bärandes en hatt tillverkad av en tidning. Vännen och poeten Nils Ferlin står till höger om konstnären och verkar viska någonting i hans öra, med en framsträckt hand skyddar han orden mot oväsendet runt omkring. Det glada sällskapet har beställt in flaskor med öl och några röker samtidigt vid bordet. En av männen har med sig en dagstidning som han lagt fram på bordet, möjligtvis är det en av dagens rubriker som debatteras. Det är en vardaglig händelse i sitt liv som Olle Olsson Hagalund har valt att avbilda, ändå är det en omedelbar värme och närvaro som genast framträder ur bilden. Den uppsluppna och gemytliga stämningen skildras genom konstnärens skickliga användning av små detaljer och betydelsefulla uttryck – de ivrigt höjda armarna, skrattande munnar och höjda glas som i början på en skål. På ett mästerligt vis har Olle Olsson Hagalund lyckats fånga individerna och deras säregna drag och personligheter. Människor i hans nära omgivning var ofta förekommande motiv i hans rika bildvärld och han porträtterade dem med en aldrig sinande ömhet, kärlek och värme.

Olle Olsson Hagalunds stora genombrott innefattas av åren 1937-1942, då hyllade utställningar presenterades på både Konstakademien och Galleri Färg och Form. Hans verk är idag mycket efterfrågade på auktionsmarknaden och hyllas för sin stora charm och folklighet.


Tillbaka till katalogen »

Mer information