Logga in

Anders zorn (1860‑1920) – ”en amatör”


Klubbades för 280.000 kr vid Uppsala Auktionskammares Internationella Kvalitetsauktion 11-14 juni 2019


Nr. 871 Anders Zorn (1860‑1920). ”En amatör” – porträtt föreställande Ferdinand Boberg. Signerad Zorn. Skrapteknik, blyerts och tusch på skrappapper, 36,5 x 28 cm.

Utförd år 1883.

Kompositionen följer en tuschlavyr från 1880 (HKH Kronprinsens samling, idag Kungl. Husgerådskammaren).

UTROP

120.000 – 150.000 SEK
€ 11.000 – 14.000

LITTERATUR

Julqvällen – En tidning för alla, utgifven af Publicist-klubben, 1883, avbildad.
Gerda Boëthius, Zorn, 1949, katalogiserad under år 1887, s. 542 som “En amatör”.


Fokus

”En amatör” – Ett vänporträtt av Anders Zorn

Det är två unga ambitiösa män som sommaren 1880 beger sig till Skattungbyn en bit ifrån Orsa. De 20-åriga herrarna kommer båda från Dalarna – Anders Zorn är född i Yvraden i utkanten av Mora och Ferdinand Boberg i Falun, men de träffades i Stockholm där de båda studerade. Boberg hade två år tidigare skrivits in vid Kungliga Tekniska Högskolan för att studera till maskiningenjör, men vid mötet med flera blivande arkitekter, bland andra den tongivande Isak Gustaf Clason, ändrades hans bana och han avlade istället en arkitektexamen 1882. De levde i en tid av förvandling och världen förändrades i rask takt genom ångmaskiner, tåg, elektricitet, cyklar och så småningom bilar. Det var ett samhälle där det fanns plats för en arkitekt som Boberg med storslagna idéer. Den fattige Boberg från Falun hamnade mitt i kultureliten i Stockholm och lär bland annat ha bildat sångkvartett med Ernst Stenhammar och hans systrar, och umgåtts med familjen Scholander och Bergöö förutom Zorn och många andra.

Anders Zorn som tidigt visat prov på sina konstnärliga anlag flyttade till Stockholm och studerade vid Slöjdskolan och Konstakademiens principskola åren 1875 till 1881. Det var alltså i det sprudlande konstnärslivet i huvudstaden som de båda dalkarlarna fann varandra. Zorn hade just på våren 1880 fått sitt stora genombrott då han till den årliga elevutställningen presenterat akvarellen ”I Sorg”. Den unga flickan i sorghatt med flor belönades med en ansenlig summa om 200 kronor. Zorn som tidigare hade kämpat med fattigdom hade lyckats skaffa sig ett anseende som tecknare och akvarellmålare. Han hade nu möjlighet att fara till sina hemtrakter under sommarlovet för att måla en bild som han drömt om, ”Till dans”. Under sommaren gjorde han flera studier till denna som visade hur han levde sig in i landskapet, i naturen och människorna där. Med sig denna sommar hade han alltså Ferdinand Boberg som själv var en duktig tecknare och akvarellist. Gerda Boëtius beskriver hur Zorn utförde ett porträtt av sin vän liksom ett självporträtt och hur dessa ”äro ganska epokgörande i sin säkerhet och kraft”. Zorns porträtt av Boberg spelande på sin luta som han utförde den sommar då han mer och mer fann sin väg konstnärligt finns i H.K.H. Kronprinsens samling (idag i Kungl. Husgerådskammaren). Ett par år senare utförde Zorn en replik av porträttet från studietiden men denna gång i skrapteknik. ”En amatör” som porträttet kallas publicerades i tidskriften ”Julqvällen” 1883 och bjuds nu ut på auktion.

Både Zorn och Boberg skulle nå stora framgångar inom sina respektive konstnärliga fält. Efter fortsatta studier vid arkitektskolan vid Konstakademien begav sig Boberg på sin utlandsresa i södra Europa. I Frankrike kom han i kontakt med den store arkitekturteoretikern Eugène Viollet-le-Ducs skrifter som, liksom tidens förespråkande av användandet av så kallade äkta material så som tegel och natursten, kom att påverka hans utveckling som arkitekt. Boberg var en av sin tids främsta arkitekter och mycket produktiv. I sina verk kunde han visa prov på stor fantasi och lekfullhet i utförande av ornament och detaljer, delvis inspirerad av tidens jugendvindar men ändå med stor originalitet. Förutom Gävle brandstation, elektricitetsverket Brunkebergsverket, Gasklockan i Värtan, varuhuset NK bland många andra byggnader ritade Boberg också möbler, vaser och annan keramik bland mycket annat. Tillsammans med sin hustru Anna, född Scholander, reste han Sverige runt under 1920-talet och dokumenterade äldre byggnader genom teckningar vilket resulterade i planschverket ”Svenska bilder från 1900-talets början”. Mycket tid spenderades även i utlandet, särskilt i Paris där paret bodde en tid.

Zorns ungdomsporträtt av sin vän är en ömsint och fängslande avbildning. Genom Zorns mästerliga hand nästan hör man tonerna som ljuder från Bobergs gitarr och sången från hans läppar. Porträttet vittnar om Zorns skickliga förmåga att fånga en personlighet men också en själ. En förmåga som är tydlig också i senare verk men som här verkar vara upptakten till vad som ska bli Zorns signum och unika uttryck.


Tillbaka till katalogen


Kontakt

Julia Unge Sörling

Intendent

Klassisk och äldre konst
Tel: 0701-08 14 08
sorling@uppsalaauktion.se

Fredrik Fellbom

Intendent

Skulptur och grafik
Tel: 0707-51 81 31
fellbom@uppsalaauktion.se

Mer information