Logga in

Karls topp 3


Intendent Karl Green berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 12 oktober 2021.

1.

Kat. nr  359 – Rune Hagberg

Det är inte första gången jag väljer en Rune Hagberg till topp 3! Förra gången var det ett exempel på hans spontanistiska tuschmåleri och denna gången en av hans inneslutna pappersrullar. Ett reducerad uttryck – vitmålad, ihoprullad och snörbunden. Hagberg har under sitt konstnärskap särskilt framhävt sin frändskap med den japanska avantgardistiska non-figurativa gruppen Bokujin-Kai, som under mitten av 1950-talet bjuder in Hagberg att delta i en samlingsutställning i Tokyo och Kyoto, vilket skedde innan han fick sitt genombrott i hemlandet.

2.

Kat. nr 255 – Olle Ohlsson

En lättsamt driven silverkanna med handtag i masurbjörk av en av Sveriges främsta nu levande silversmeder. Vid 1940-talets början sökte Olle Ohlsson in på hovjuveleraren Hallbergs nyöppnade lärlingsskola i Stockholm, för att sedermera börja som lärling hos densamma. Ohlsson hade sin första separatutställning på Nordiska Kompaniet 1965 och är idag, vid 93 års ålder, ännu aktiv i smedjan på Södermalm. Sinnrikt och fantasifullt möter han silvret för skapa detaljrika bildvärldar.

3.

Kat. nr 482  – Arne Vodder

Den danske formgivaren Arne Vodders möbler följer mjuka, organiska och elegant böjda linjer. Teak och ek samspelar i detta skrivbord från Bovirke där en svängd bordsskiva omsluter användaren. Vodder utbildades av Finn Juhl, som både kom att bli hans vän och affärspartner. Han kom aldrig att få lika stort erkännande som sin mästare, men i backspegeln torde Vodders inflytande på den skandinaviska formscenen vid 1900-talets mitt ej underskattas.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Karl Green via green@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 12 oktober 2021

Våra köpstarka kunder söker