Logga in

Julias topp 3


Vår medarbetare Julia Unge Sörling berättar här om sina tre favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 28:e augusti 2018.


1.

Kat.nr. 75 Soffa Senbarock. Svarvad och skuren dekor. Ryggen klädd med verdure-tapet. L 217 cm.

Den senbarocka soffan som klätts i en verduretapet tycker jag är helt underbar. I stället för att pryda väggen får vi ta del av tapetens vackra växtmotiv i en soffa som är förvånansvärt bekväm och som andas slottsromantik. Traditionen med vävda tapeter är lång och det omsorgsfulla hantverket ger uttryck för prestige och rikedom. De vävda tapeterna gavs olika mönster och ofta var det en framstående konstnär som tecknade motivets förlaga som sedan förstorades. Verduretapeterna går i grönt och föreställer företrädesvis skogsscener som ibland har inslag av fåglar och andra djur. Kanske gömmer det sig en liten fågel i grönskan.


2.

Kat.nr. 565 Bernhard Oscarsson 1894-1971. Vy mot Strandvägen och Djurgårdsbrunn i sommarskrud. Signerad och daterad Oscarsson 1935. Olja på duk, 46 x 55 cm.

Från vardagsrumsfönstret kunde vi hålla koll på tiden genom att kika ut mot Oscarskyrkans klocktorn när jag växte upp. Därför föll sig valet naturligt när jag upptäckte Bernhard Oscarssons så bekanta och vackra Stockholmsskildring i auktionen. Med utsikt från Skansenberget på Djurgården över Strandvägen syns stadens karaktäristiska siluett. Grönskan i förgrunden och speglingarna i Djurgårdsbrunnsvikens vatten påminner om närheten till naturen som alltid är närvarande i Stockholmsbornas medvetande.


3.

Kat.nr. 774 Venetiansk skola 1500/1600-tal. Porträtt av en man i skägg. Olja på kopparplåt, 31 x 21 cm.

Porträttet av en man i skägg är ett slående exempel på den italienska renässansens porträttradition. Medlemmar ur adelsfamiljerna lät sig avporträtteras i ett realistiskt manér, ofta mot en enfärgad bakgrund. I auktionens porträtt ser vi en man med genomträngande blick, iklädd en höghalsad jacka och tidstypisk frisyr och skägg. Man undrar så vem han var…


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Julia på sorling@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker