Logga in

Julias topp 3


Vår intendent Julia Unge Sörling berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 9:e april.

1.

Kat.nr. 877. Skrivställ – Vem behöver egentligen ett skrivställ i dagens digitala värld? Kanske man inte köper detta för sin funktions skull utan snarare för dess underbara form. Det franska skrivstället från empire-tid har fått formen av en antik romersk oljelampa. En vacker detalj är den brännförgyllda flammande lågan vid pipen. Det här skrivstället utgör en del av den samling av just brännförgyllda bronser som Rauno Uutela med en skarp blick förvärvade och njöt av och som nu bjuds ut till auktion. Jag skulle gärna placera skrivstället på mitt skrivbord och känner på mig att inspiration till skrivande skulle komma flygande. Och man kan ju inte låta bli att fundera över vad som skulle hända om man gnuggade lite försiktigt på den… Bara en sådan sak sätter ju i gång fantasin.

2.

Kat.nr. 1102. Byrå – Den gustavianska byrån tillskriven Anders Lundelius är en annan favorit i auktionen. Anders Lundelius, verksam som hallrättsmästare i Stockholm 1778‑1791 samt som ämbetsmästare 1791‑1818/23, var en av de viktigaste möbelsnickarna vid 1700-talets slut. Byrån har en rikt dekorerad yta i form av fanér från en mängd olika träslag så som björk, färgad björkrot, rosenträ, buxbom samt amarant. Mitt på byråns front är ett vackert fruktstilleben. Denna vackra möbel passar lika bra i ett klassiskt som modernt hem med sina rena linjer och eleganta front. Den är ju inte bara fantastiskt vacker, den är ju dessutom funktionell!

3.

Kat.nr. 143. Carl Trägårdh – Carl Trägårdh är en av många framstående svenska konstnärer under 1800-talets andra hälft som ibland kan tyckas ha hamnat lite i skymundan för sina mer namnkunniga konstnärskollegor som Bruno Liljefors, August Strindberg, Anshelm Schultzberg för att bara nämna några. Hans bana gick som de flesta andra i sin generation via studier vid Konstakademien i Stockholm, till studier i Tyskland och så småningom till Paris med omnejd. Våren och sommaren 1886 spenderade han exempelvis i Grez-sur-Loing. I auktionens ljuva sommarlandskap med kor ser vi exempel på ett fantastiskt måleri och härlig sommargrönska men tyvärr också en kategori konst som inte uppskattas så mycket som det borde. Jag hoppas att fler får upp ögonen för en konstnär så som den skicklige Carl Trägårdh och pryder sitt hem med vackra bilder som denna.

Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Julia Unge Sörling på sorling@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 9 april

Våra köpstarka kunder söker