Logga in

Julias topp 3


Intendent Julia Unge sörling berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 12 oktober 2021.

1.

Kat. nr  630 – Harry Foskey

Inte mycket är känt om den engelske målaren Harry Foskey. Man hittar honom inte i de stora uppslagsverken, men jag har funnit att han ställde ut vid Royal Academy i London vid ett par tillfällen kring sekelskiftet 1900. År 1896 ställdes en akvarell kallad ”In the day of roses” ut, och jag undrar om det inte skulle kunna vara auktionens akvarell – den är ju minst sagt full av rosor! Den avbildade kvinnan vilar en stund i sitt arbete med att knyta en girlang av rosa rosor, medan en man kikar försiktigt på henne. Kvinnans röda hår, den antikiserade klädedräkten och i övrigt klassicistiska drag för tankarna till prerefaeliternas måleri och tematik. Jag ser också karaktärsdrag som även återfinns hos vår svenske målare Julius Kronberg som var verksam vid samma tid. Ytterligare en akvarell av Foskey finns med i auktionen och jag förundras av dessa rofyllda bilder.

2.

Kat. nr 711 –  Karmstol

Vilken ovanlig form den här stolen har! Likt en skulptur pryder den vilket hem som helst tycker jag. Den torde vara från 1800-talets första hälft och man kan placera dess tillverkning i sydsverige, sannolikt i de västra delarna av södra Sverige. Möjligen är inspirationen engelsk och man ser likheter med s.k. wheel-back hall chairs. Rester av originalmålning har tagits fram. Den runda ryggbrickan strålar likt en sol och den kröns av sirliga detaljer till en i övrigt ganska stramt hållen nederdel med raka ben. Man kan aldrig ha för många stolar i ett hem, i synnerhet inte om de är så dekorativa som denna.

3.

Kat. nr 919  – Fågelbur

Jag har alltid tyckt om lite annorlunda föremål. Auktionens fågelbur från Frankrike är just en sådan sak. Med en vev kan man dra igång de mekaniska fåglarna så att de rör sig och kvittrar. Den här typen av föremål är en reflektion av en tid när man förundrades av annorlunda och exotiska objekt. Jag tycker det blir en rolig inredningsdetalj och fascineras av att mekaniken fortfarande fungerar.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Julia Unge Sörling via sorling@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 12 oktober 2021

Våra köpstarka kunder söker