Logga in

Claras topp 3


Vår medarbetare Clara Kling, Intendent för smycken & klockor, berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 2:a oktober.


1.

Kat.nr. 1043 Josef Frank 1885-1967. Fåtölj. Modellnummer 336 för Firma Svenskt Tenn. Helstoppad med lös plymå samt nackkudde. Klädd i rosa textil ”Vägen” av Margit Thorén. Kulfötter. Ej tillhörande fotpall klädd i samma textil medföljer. Sitthöjd c:a 45 cm.

Fåtölj 336 är formgiven av Josef Frank år 1934. Då hade han just lämnat den oroliga kontinenten och blivit anställd hos Estrid Ericson på Svenskt tenn. Josef Frank tillhörde dem som såg stålrörsmöblerna som ”ett hot mot mänskligheten” och hade en helt egen typ av modernism där ledorden var bekvämlighet, hemtrevnad och färgrikedom. Denna fåtölj har allt detta. Med sina inbjudande mjuka former känner man sig lockad att slänga sig i den. Och den är till och med så skön som den ser ut! Josef Frank tummade aldrig på bekvämligheten och denna har en underbar stoppning och dubbla fjädersystem.

Kom in och provsitt den under visningen (på egen risk, chansen finns att ni inte kommer härifrån) Och så färgrikedomen- denna fåtölj är klädd i tyget ”Vägen” av Margit Thorén i en närmast bubbelgumsrosa färg. En färgklick att pigga upp sig med under den mörka hösten.

Till objektet »


2.

Kat.nr. 642 Okänd konstnär 1800-tal. Naken kvinna på schäslong. Monogramsignerad och daterad C.H 1826. Olja på duk, 39 x 52 cm.

Min andra favorit är den vilande modellen från 1820. En verkligt spännande målning – vem är denna stolta skönhet? Och vem är det som fått måla henne på detta vis? Nakenmåleri är alltid lite kontroversiellt och ibland kan jag tycka att man som betraktare kan känna sig lite som en ”snuskhummer”. Men, denna okända kvinna ser rakt på betraktaren, det finns inget underdånigt eller ursäktade. Hon ser bekväm ut och med en nöjt, nästan ”MonaLisa-igt” leende på läpparna. Något som måste uppmärksammas är också håret – en otroligt vacker tidstypiskt frisyr med skarpa mörka lockar.  Man kan ana att båda konstnären och modellen har inspirerats av antikens Rom.

Till objektet »


3.

Kat.nr. 412 Ring Vitt guld, 18K besatt med en ametist och flertalet briljantslipade diamanter, totalt 0,85 ct enligt inskription. Kaplans, Stockholm 1977. Ø 17,5.

Sist, minst, men också absolut maffigast är denna otroliga cocktailring! En stor härligt purpurgnistrande ametist omgärdad av en hel krans av briljantslipade diamanter, allt elegant infattat i vitt guld. Vi svenskor är ofta lite mesiga när det kommer till smycken, mest vitt guld och diamanter, och även om det kan vara väldigt sobert och snyggt ger det så mycket mer när man får in en färgad sten. Jag tycker personligen att det inte är en ring som bara behöver bäras till fest, utan även för att pigga upp en helt vanlig tisdag. En ring med mycket hög wow-faktor!

Till objektet »


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Clara Kling på kling@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker