Logga in

Fredriks topp 3 – Grafik & multiplar


Intendent Fredrik Fellbom berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 14 – 15 mars 2023.

1.

Kat. nr 158 – Robert Filliou, ”Leeds” (A new Card Game). Multipel

En multipel i en edition om 100 exemplar från 1976 som verkligen suddar ut gränserna för hur konstbegreppet ska definieras.  Det är i själva verket ett sällskapsspel där deltagarna ska spela poker med förbundna ögon. Kortleken har valörerna tryckta på båda sidor. Det är åskådarna som ska ta del av deltagarnas händer och sedan ska satsa på utfallet. I spelreglerna står bland annat att spelarna ska ha god tillgång till drinkar och cigaretter, vilka ska finansieras av insatserna. Spelet hade världspremiär vid Leeds College of Art 1969, då konstnären var lärare där. Fransmannen Filliou var knuten till den internationella konströrelsen Fluxus. Han verkade som filmare, bildkonstnär, skulptör, poet och happeningmakare. År 1963 deklarerade han att konstens födelse hade ägt rum den 17 januari 998 037 före vår tideräkning. Det ska ha skett genom att någon tappade en torr tvättsvamp i en hink med vatten. Spridda firanden av årsdagen ska enligt uppgift ha ägt rum. Kanske något att fånga upp kommande år med ett parti ”Leeds”.

2.

Kat. nr 270 Chas Laborde, ”Rues & Visages de Berlin”

Är ett ambitiöst verk med 18 + 18 etsningar, varav den ena uppsättningen är tryckt i färger. Bilderna skildrar livet i mellankrigstidens Berlin. Det kosmopolitiska och livliga gatulivet, festandet och dekadensen på nöjesetablissemangen. De livfulla illustrationerna ackompanjeras av författaren Jean Giraudoux texter. Två fransmän har bidragit till sinnebilden av Berlins glada år under 1920-talet.

3.

Kat. nr 718 – Axel Fridell, ”Självporträtt i sportmössa”

Auktionen innehåller en fin liten samling torrnålsgravyrer och etsningar av Axel Fridell, varav detta är ett av tre intagande självporträtt. Fridell är 33 år när han graverar denna plåt. En harmonisk komposition med fin balans mellan det mörka och ljuset i högdagrarna, med en skarp blick som möter åskådaren. Fridell är vid sidan av Anders Zorn vårt lands i särklass främsta grafiker genom tiderna. Hans självporträtt tillhör de mest eftersökta i hans produktion.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Fredrik via fellbom@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 14 – 15 mars 2023

Våra köpstarka kunder söker