Logga in

Jeannas topp 3


Intendent Jeanna Ahlin berättar här om sina tre personliga favoriter ur Kvalitetsauktionen 15 mars 2022.

1.

Kat. nr 176 – Fällbord, utfört av Jacob Sjölin. 

Ett klassiskt fällbord av alrotsmästaren Jacob Sjölin slår aldrig fel i ett personligt hem och auktionens trevliga bord är ett fint exempel på ett av hans fällbord. Under sin livstid var han verksam i Köping och Kungsör 1767-1785 och blev känd för att fanera sina möbler och konsthantverksföremål med just alrot. Av Sjölin finner vi på auktion ofta hans typiska fällbord men även ibland byråer, spelbord eller skrin. Just fällbordet är både charmigt och dessutom praktiskt med sin skiva utfälld, men också vacker när skivan är vinklad, då man riktigt ser alrotens schatteringar. Idag inte en helt ovanlig möbel på gårdar i Sverige men varför inte njuta av ett Sjölin-bord även i ett modernare hem?

2.

Kat. nr 245 – LG Lundberg, ”Från Stockholms skärgård”.

Ett givet val för mig denna auktion är LG Lundbergs underbara bild från Stockholms skärgård. Där spenderar jag själv flera veckor varje sommar på familjens landställe, och dessa finstämda och lite mystiska scener får mig alltid att längta dit och till sommarens intåg. Det var 1993 som LG Lundberg under sommarhalvårets vistelse på Dalarö började med sin serie från Stockholms skärgård. De är små i formatet vilket jag tycker bidrar till den intima känslan i bilderna och monterade på gamla bakstycken från kasserade inramningar. Den blå färgen i auktionens variant riktigt skimrar och för tankarna till svalkande havsbad och båtliv!

3.

Kat. nr 877 – Börje Börjeson, Sittande kvinna. 

I auktionens skulptur med motiv av en sittande flicka är full av uttryck – för mig representerar den en känsla av lugn och längtan men också elegans och skönhet. Börje Börjeson är skulptören som föddes 1881 i Stockholm, studerade vid Konstakademien 1906-1908 för att sedan bege sig till Paris och våra nordiska grannländer. Under tiden i Paris studerade han några av samtidens stora skulptörer och utvecklade ett eget formspråk med en självklar finess. Auktionens underbara lilla skulptur är gjuten i brons och daterad redan 1912, året efter Börje Börjesons utställning i Stockholm tillsammans med Simon Gate och Gustaf Jansson. Skulpturer tillför mycket i ett hem och gör det levande, och denna lilla pärla är inget undantag.


Frågor om auktionen? Tveka inte att kontakta Jeanna via ahlin@uppsalaauktion.se


Kvalitetsauktion 15 mars 2022

Våra köpstarka kunder söker