Logga in

Karls topp 3


Vår intendent Karl Green berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 5:e mars.


1.

Nr. 1020 Barbro Bäckström (1939-1990). ”Avstannad rörelse”.

När jag då och då står inför Barbro Bäckströms skulpturer så slås jag alltid av en omedelbar närhet till formen och en beundran över dess taktila värden. Då i synnerhet de närmast monumentala skulpturer i brons, där människokroppen är ett ständigt återkommande motiv som lämnar avtryck i de finmaskiga metalldukarna. I en intervju har Bäckström förklarat det som att ”(…) man behöver inte beskriva hela kroppen. Det räcker med en liten bit i taget.”. I ”Avstannad rörelse” från 1966 har motivet abstraherats i aluminium, om än med bibehållen närvaro.

Till objektet »


2.

Nr. 1195 Alvar Aalto Finland 1898-1976. Karmstolar, ett par. ”51/403”.

Sedan 28 januari 2004 är sanatoriet i Paimio uppsatt på Finlands lista över förslag till världsarv, den så kallade ”tentativa listan”. Föga förvånande då byggnaden, ritad av den finska arkitekten Alvar Aalto och färdigbyggt 1932, har hyllats såväl i Finland som utomlands och anses allmänt som ett utav hans mest betydelsefulla tidiga verk. Aalto och hans fru Aino ritade samtliga av sanatoriets möbler och interiörer. Även om dåtidens ”botemedel” mot tuberkulos idag är omstridda (eller rentav förkastade), så är paret Aaltos möbler sprungna ur projektet i princip enhälligt dyrkade för sin formgivning än idag. Auktionens modell, karmstolarna 51/403, återfanns i byggnadens korridorer.

Till objektet »


3.

Nr. 1032 Kolonnbaser, ett par Sannolikt 1700-tal. Röd kalksten. 

En stilfull erinran om svunna tider gör dessa kolonnbaser, som sannolikt härrör från 1700-talet, till intresseväckande inslag i en modern inredning. Den räfflade dekoren, så kallade kannelyrer, är vanligt förekommande i kolonnskaft och återfinns här i ett vridet utförande. Kolonnbaserna är huggna ur en röd kalksten som kan göra hopplösa ruinromantiker av de mest inbitna av modernister.

Till objektet »


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Karl Green på green@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker