Logga in

Eriks topp 3


Vår intendent Erik Ingare berättar här om sina tre personliga favoriter ur den kommande Kvalitetsauktionen den 5:e mars.


1.

Nr. 138 Skänkskåp, 1700-talets andra hälft, tillskrivet Mästaren med flamtulpaner.

Skåpet är ett av de häftigaste som jag har sett under alla mina år. Marmoreringen är helt dåraktig och fantastisk. Och att skåpet är målat så tidigt som 1777 gör inte saken sämre. Det är tillskrivet Mästaren med flamtulpaner som har lämnat efter sig daterade arbete från 1776-1795, framförallt i trakterna kring Alunda. Detta skåp har ärvts inom samma släkt sedan de första ägarna Mårten Ersson (född 28 mars 1751) och Märta Matsdotter (född 11 sep 1748). Intresset för orörda allmogemöbler har minskat under de sista tio åren, men genom att pusha lite extra  för det nu hoppas jag att fler upptäcker detta underbara kulturarv.

Till objektet »


2.

Nr. 812 Baljfåtölj, omkring år 1800.

Sengustavianska baljfåtöljer ser man hela tiden på auktioner, men en sådan här charmig stol ser man kanske bara en gång i livet. Jag bara älskar den lokala snickarens personliga tolkning av Stockholmssnickarnas egyptiska sfinxhuvuden. Generationers gnuggande har också gett ansiktena  den där ytan som man bara älskar. Att fåtöljen dessutom är rätt bekväm minskar ju knappast dess attraktionskraft.

Till objektet »


3.

Nr. 1265 Philip Niedermeier, VW 420.

Philip Niedermeier är en ganska okänd leksakstillverkare som inte så många känner till. Företaget grundades på 30-talet, men det var först på 50-talet som tillverkningen kom igång ordentligt i sviterna efter kriget. Företaget går inte till historien för sina enklare motorcyklar och bilar, men väl för sina VW-modeller i jätteformat. Den charmiga litograferingen visar en till synes lycklig familj på väg mot nya spännande äventyr. Bilen blev sannolikt ingen dundersuccé då den idag är extremt ovanlig. Endast ett fåtal har sålts på auktioner runt om i världen under de sista 10 åren. Det sägs att storleken inte har någon betydelse, men i detta fall stämmer det inte riktigt.

Till objektet »


Frågor om auktionen? Tveka inte, kontakta Erik Ingare på ingare@uppsalaauktion.se

Mer information

Våra köpstarka kunder söker